Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Kettős hársfa a Duna Múzeum udvarán
 
 
  Kettős hársfa a Duna Múzeum udvarán

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Kettős hársfa a Duna Múzeum udvarán

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Természeti környezet,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Esztergom

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Az esztergomi káptalan egykori erdőgazdálkodási és mezőgazdasági székhelyének épülete az 1970-es évek közepéig a Pilisi Parkerdő központjának adott helyet. Udvarára Balogh Pál erdész 1972. táján két kis hársfát ültetett; az erdészet és a vadászat jó együttműködésének jelképeként. E két „szakma" képviselői között gyakori volt az érdekellentét, konfliktus - Balogh Pál, aki egy személyben volt erdész és vadász, ezt szerette volna szimbolikusan az együttműködés, együttélés felé irányítani, így a két facsemetét rafiával szorosan összekötözte, hogy összenőjenek. Azért a hársfára esett a választása, mert ez a fafajta gyorsan nő, hamar ad lombot. Mivel nem volt a környéken több fa és az időjárás viszontagságaitól is védve volt, a kéttörzsű hársfa gyorsan növekedett. A Pilisi Parkerdő 1975-ben Visegrádra költözött, ekkor vásárolta meg az épületet az Országos Vízügyi Hivatal, az 1973-ban alapított Magyar Vízügyi Múzeum részére.

A fa pontos helye: a Duna Múzeum (Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum) udvara; GPS: É 47.79440°, K 18.74367°

Fajta: hárs (Tilia cordata) Kor: kb. 43 év

Törzs kerület: kb. 50 cm-nél, az elágazás alatt 265 cm, az egyes törzsek kerülete 130 cm-nél 157,5 és 169 cm

Magasság: kb. 14,8 m (múzeumi műtárgy Faustmann-féle tükrös hypsometerrel mérve, a mérési eredmények átlaga)Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A hársfa meghatározó téreleme a múzeumi udvarnak. Ültetésének ideje és körülményei révén az épület korábbi használóinak, az erdészeknek állít emléket, de a jelenlegi múzeumi, környezeti nevelési célokhoz is illeszkedik. A Duna Múzeum első állandó kiállításának 1980-as megnyitása óta sok egyéni és csoportos látogató számára szolgált árnyékos pihenőhelyként. Az óvodás és iskolás csoportok innen indulnak el a kiállításba, hogy felfedezzék a víz csodálatos világát, majd a látogatás végeztével itt ülnek le, hogy elfogyasszák uzsonnájukat, megbeszéljék a látottakat, megosszák egymással élményeiket. Jó idő esetén a múzeum tavasztól őszig a hársfa alatt tartja rendezvényeit; természetes díszletként szolgál a Víz Világnapja helyi programjaihoz, az időszaki kiállítások megnyitójához, a húsvéti kézműves foglalkozásokhoz vagy a Múzeumok éjszakájához. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében 2007-ben főszerephez is jutott a „Mi és a hársfa" címmel rendezett játékos, természetvédő családi nap alkalmával. 2009-ben az Év fája pályázat egyik jelöltje volt. A 2012-ben alakult Duna Múzeum Baráti Köre Egyesület tagjai a fa stilizált motívumát választották az egyesület lógójának.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
kettos-harsfa-a-duna-muzeum-udvaran-319-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
kettos-harsfa-a-duna-muzeum-udvaran-319-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek