Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Kesztölci Szent Kelemen templom mozaik oltárképe
 
 
  Kesztölci Szent Kelemen templom mozaik oltárképe

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Kesztölci Szent Kelemen templom mozaik oltárképe

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Kesztölc

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A kesztölci Szent Kelemen templom védőszentjének, Szent Kelemen pápa élettörténetének azt a korszakát ábrázolja a mozaikkép, amelyet a Krímben töltött márványbányában, rabszolgamódon dolgozó fogolyként. 

A félszigetre száműzött keresztények panaszkodtak a pápának a sanyarú körülmények miatt, szomjaztak, a tengervíz ihatatlan, az ivóvíz túl messze volt. A pápa a többiekkel együtt imádkozni kezdett a vízért, közben meglátott egy bárányt, amely a lábával jelezte a forrás helyét. Ásója nyomán bővízű forrásra bukkant, mely patakként folyt tovább. Az esemény láttán a könyék lakói keresztényekké váltak.

A mozaik oltárképet Nyilasi Tibor kesztölci születésű, Kanadában élt, de örökké magyar festő és szobrászművész készítette. A világ minden tájáról gyűjtötte a mozaik alkotóelemeit. A kép külső keretén a római Szent Kelemen Bazilika motívumait mintázta meg úgy, hogy egységet alkossanak a magyarság, a kereszténység és Kesztölc történetének kiemelkedő mozzanatai. Az oltárkép Jézus Krisztus születésének kétezredik, a magyar kereszténység ezredik, és a templom felszentelésének kétszázadik évfordulójára készült. Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A kép Közép-Európa egyik legmonumentálisabb mozaik oltárképe. 

Méretei: mozaik külső kerettel - 3x 4,5 m. Kő, ásvány és üveg alapanyagokból készült. Az alkotó Nyilasi Tibor munkáját segítették olasz művésztársai Ernesti Paolini és Lorenzo Del Bene is. A művész Kesztölc szülötte, alkotásai révén világhírűvé vált. Művei megtalálhatóak az angol királynő Windsor-gyűjteményétől kezdve a kanadai Egészségügyi Minisztérium Ontarioban lévo épületében is, továbbá Torontóban, Stuttgartban, sőt Tokióban is. Magyarországon megtekinthetőek a Balassa Bálint Múzeumban Esztergomban, a Magyar Nemzeti Galériában, néhány pedig a megyei közgyűlés épületében is. 

Franciaországban De Gaulle díjal ismerték el munkásságt, kitüntette őt a Kanadai Akvarellisták Társasága, amelynek tagja lett. A hazát számára Kesztölc jelentette. Nyaranta itt élt és alkotott. Képzőművészeti táborokat vezetett, együtt élt a falujával. Ő nevezte élete fő művének a kesztölci Szent Kelemen templom mozaik oltárképét. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
kesztolci-szent-kelemen-templom-mozaik-oltarkepe-654-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
kesztolci-szent-kelemen-templom-mozaik-oltarkepe-654-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek