Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Kesztölc - Szivek Pincészet
 
 
  Kesztölc - Szivek Pincészet

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Kesztölc - Szivek Pincészet

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Agrár- és élelmiszer-gazdaság,
Megyei értékek,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Kesztölc

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Neszmély és környéke középkori hagyományokkal is rendelkező borvidék. A XVIII. századtól az uradalmi gazdálkodás áruborai biztosították a vidék borainak jó hírnevét. A XIX. század második felében jött létre az Eszterházy Csákvári Uradalom jó nevű ászári mintaszőlészete és -pincészete, amely egyben az 1897-ben felállított Neszmélyi-borvidék szakmai megalapozását is jelentette. Ebben az időben a neszmélyi, duanaalmási bor fogalomnak számított a hazai borértő körökben. Majd a borvidék 1959-ben beolvadt a Bársonyos-Császári borvidékbe. Ez a folyamat a kor állami gazdaságokon és mezőgazdasági termelőszövetkezeteken alapuló, nagyüzemi szőlőtermesztési ideológiáját tükrözte. Neszmély önálló borvidékként csak 1977. óta szerepel újra, ahol jellemzően fehér szőlő­fajtákat termesztenek. Híres bor volt a XIX. században és a XX. század első felében a Neszmélyi Rajnai Rizling és a Neszmélyi Szemelt Rizling. Utóbbi elnevezés a borkészítéshez felhasznált szőlő válogatott, szelektált jellegére utalt.

Kesztölc, amelyet a Neszmélyi borvidék fűszerének is neveznek egy alig háromezer lakosú település. Évszázadok óta folyik itt a szőlőtermesztés, az első írásos emlék 1075-ből egy szőlő és vincellér adományozásáról szóló levél, a második ilyen emlék pedig 1308-ból való, és szintén a szőlővel kapcsolatos. Ebben egy nemes hölgy birtokainak felét az itt megalakult pálos rendnek ajánlotta fel. Ma Kesztölcön 2700 lakosra 300 pince jut, és a falu elöregedő lakosságának nincs már ereje ennyi karbantartására: napjainkban alig üzemel közülük néhány. Ilyen a Szivek Pince, amelyet a két testvér, Szivek Péter és Szivek György, valamint édesapjuk, Szivek Gyula rengeteg munkával próbálnak életre kelteni.

A Szivek család mindig gazdálkodásból élt, szőlőt termesztettek és állatokat tartottak. A testvérek tettek egy kitérőt műszaki irányba, de hamar kiderült számukra, hogy nem szeretnének elszakadni gyökereiktől. Ezután fokozatosan fordultak a borászat felé, a 90-es évek elején vásárolt egy hektár chardonnay ültetvény volt az új időszámítás kezdete számukra.  
Péter 2005-ben fejezte be borászati tanulmányait, ma ő felel a szőlőért és a borért, míg György a vendéglátással, logisztikával foglalkozik, így tökéletes a munkamegosztás közöttük. Jelenleg 18 hektár szőlő van a család tulajdonában, melyből jelenleg öt hektár szőlőt dolgoznak fel bornak, a többi szőlőt értékesítik. A saját maguk által feldolgozott gyümölcs arányát évről évre növelni szeretnék.

"Kesztölc a Neszmélyi borvidék fűszere", és valóban, ez a vidék különleges talajadottságokkal (meszesebb, kötöttebb, löszösebb) és egyedi atmoszférával rendelkezik. A Szivek Pince dűlői déli, délnyugati irányában fekszenek, így sok napsütésben van részük, ezen felül a mögöttük elterülő hatalmas sziklákról visszaverődő napsugarak is tovább érlelik a fürtöket. 

Fajtákat tekintve a legfontosabb a zöld veltelini. Ezen kívül, rizlingszilváni, szürkebarát, cserszegi fűszeres, zenit, chardonnay, cabernet sauvignon és zweigelt is található az ültetvényeiken melyek 30-40 éves tőkék.

A meszes talaj adta ásványos ízvilág minden borukat jellemzi, hol erőteljesen, hol finoman. A borászat lételeme a fejlődés, kísérletezés, de soha nem öncélúan. Keresik, kutatják a tökéletességet.
A pincészet 2015-ben lépett piacra és a borok leginkább a környékbeli éttermekben-hotelekben kaphatók Esztergomtól Tatáig. Fontosnak tartják, hogy személyesen ők legyenek jelen a borbemutatókon is, mert úgy vélik: a pincének kell legyen arca, csak így épülhet ki a lojális fogyasztók tábora. Legsikeresebb termékük a Zöld veltelini trilógia, ez három zöldveltelíni, melyből nagyon modern remek csiszolt fehérbort készítenek, jellemzően tiszta, friss, gyümölcsös reduktív karakterű, de koncentráltabb és komplexebb, mint az indusztriális borok.

Majdnem kézműves jelleggel, a Biokontroll Hungária előírásait betartva, ellenőrzött ökológiai gazdálkodással szőlészednek. 15-20 ezer palackot készítenek. Megpróbálják megtalálni az egyensúlyt a piac, a fogyasztói igények és a saját vízióik és hajlamaik között. 
Érdekesség, hogy a pincéjükben egy működőképes, óriási bálványprés áll 1867-ből.

 Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A Szivek Pince Komárom-Esztergom Megye agrárvállalkozása díját érdemelte ki 2016-ban.  A vállalkozás 1994-ben indult és Szivek Péter 2016 után vette át édesapjától. Borászatukban terméskorlátozással készítenek a termőhelyre jellemző magas minőségű borokat. Legfontosabb szőlőfajtáik a Zöld veltelini, a Chardonnay és a Szürkebarát, de mellette jelen van a szántóföldi növénytermesztés is gazdaságukban. A borászat mellett hangsúlyt fektetnek a vidéki vendéglátásra is.

A pincészet rangját jelzi, hogy a Szivek Pince borait kínálták az amerikai elnökválasztás éjszakáján rendezett fogadáson, a budapesti Corinthia Hotelben. Az eseményen felszólalt Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is.

Szivekék családja önfenntartó, a szőlők mellett vannak szántóföldjeik, állataik, szarvasmarha, sertés – a testvéreknél a borok mellett igazi házi húskészítményeket is kóstolhat a betérő vendég. Később, ha a pincészet megerősödik, több időt szeretnének fordítani az állattarásra, annak is a ridegtartásos változatára. Birkákat szeretnének tartani, amelyeket olykor a szőlőben is legeltetnének: organikus fűnyíróként, gazolóként „működnének” az ültetvényen

 A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
www.szivekpince.hu

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
kesztolc--szivek-pinceszet--797-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
kesztolc--szivek-pinceszet--797-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek