Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Kerti Károly grafikusművész munkássága
 
 
  Kerti Károly grafikusművész munkássága

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Kerti Károly grafikusművész munkássága

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Tata

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Kerti Károly (Magyarbóly, 1917. okt. 21. – Tata, 1986. nov. 29.): Munkácsy-díjas grafikus. 
1937-1942 között a Képzőművészeti Főiskolára járt, mesterei Benkhardt Ágost és Boldizsár István voltak. 1942-ben Elekfhy Jenő mellett tanársegéd. 1942-tól 1947 júliusáig katona, majd hadifogoly volt. 1947-57-ig Orosházán, utána Tatán élt és dolgozott rajztanárként a  Vaszary János Általános Iskolában. Munkáiban Picasso képeinek tanulságait ötvözte népművészeti elemekkel. Korai művein ipari tájakat, gépeket, történelmi eseményeket ábrázolt. Később a természet és az ember áttételes, geometriai módon átlényegített ábrázolására törekedett. Jelentősek színes papírmetszetei is. 1961-ben kapott Munkácsy-díjat.

Alba Regia-díjjal és Csók István-emlékéremmel tüntették ki. Jelentős a rajzoktatói tevékenysége is. A sokszorosító grafika több műfaját művelte, monotípiákkal, térplasztikai alkotásokkal és tervekkel, valamint festményekkel jelentkezett a tárlatokon. Gyakran állított ki itthon és külföldön.  Műveit bemutatta a szomszédos országokban és Lengyelországban, Olaszországban, Franciaországban, Norvégiában, Finnországban, Kínában és Brazíliában. Állami megbízásra több sgraffitót, faintarziát készített.
Művei megtalálhatóak a Magyar Nemzeti Galériában, az esztergomi Balassa Bálint

Múzeumban és a tatai Kuny Domokos Múzeumban. Kerti Károly születésének 100. évfordulója alkalmából a Tatai Helytörténeti Egyesület kezdeményezésére volt munkahelyén, a tatai Vaszary János Általános Iskolában emléktáblát helyeztek el, a Kuny Domokos Múzeum pedig nagyszabású kiállítást szervezett. Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Kerti Károly a magyar grafika nagy korszakának alakja, részese és alakítója volt. Életművét ismerte a szakma, minőségét díjakkal ismerték el, városának megbecsült polgára volt, akire tájékozódási pontként tekintettek.   Életművét stilisztikailag és szemléletmódjában a változatosság, a sokrétű kifejezés jellemzi. Kimagasló a rajzpedagógiai munkássága, orosházi és tatai szabadiskolájában számos tanítványa vált művésszé.

 A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
kerti-karoly-grafikusmuvesz-munkassaga-801-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
kerti-karoly-grafikusmuvesz-munkassaga-801-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek