Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Nyergesújfalu - Kernstok - villa
 
 
  Nyergesújfalu - Kernstok - villa

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Nyergesújfalu - Kernstok - villa

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Épített környezet,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Nyergesújfalu

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Nyergesújfalu szellemi életének kiemelkedő alakja volt Kernstok Károly. A festőről és költő barátjáról, Adyról intézményeket (Kernstok Károly Általános Iskola, Ady Endre Művelődési Központ – telephelye a Kernstok Galéria), utcákat neveztek el.

A festőművész nyergesi származású édesanyja, Kelndorfer Mária szülőágyi halálát követően a faluban cseperedett, majd elismert művészként, 1912-ben műtermes villát építtetett magának itt, a faluvégen. A tágas szép új épületet több holdas gyümölcsöskert vette körül.

A villában élt később fia, ifjabb Kernstok Károly, aki szintén festő volt, bár nem apjához hasonló tehetségű. (Ő a Kelndorfer - sírboltban nyugszik a helyi sírkertben.)

Kernstokra a századforduló tájékán a nagybányai festők hatottak, később, a párizsi tanulmányút alatt Cézanne, Van Gogh, a Fauve-ok (Vadak), mint Matisse, Derain művészete.

1909-től a „Nyolcak” művészcsoport vezetője lett. A művészcsoport nem csak a művészetben akart új irányt mutatni, hanem a társadalmi életben is.

Kernstok politizált is, pártalapító (Magyar Országos Radikális Párt - 1914), és tagja volt Esztergom megye törvényhatósági bizottságának.

Nyergesi villája kis Helikon volt a század első két évtizedében. A magyar művészeti élet számos nagy alakja gyűlt össze nála: Feszty Árpád feleségével, Jókai Rózával, Ady Endre, Márffy Ödön és felesége, Csinszka (ő Ady feleségeként és özvegyeként is járt a villában).

A Tanácsköztársaság művészeti direktóriuma Kernstokot egy Nyergesen alapítandó szabadiskola szervezésével és vezetésével bízta meg.

 Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Az ezredforduló idején – örökös híján - önkormányzati tulajdonba került villa műemléki védelem alatt áll, azonban rossz állapota miatt nem látogatható. A kertbéli műtermet régen lebontották.

Az elmúlt évtizedekben működött itt kozmetikai szalon, fogorvosi műhely, de nagy átalakításokat nem végeztek rajta. Romosan ugyan, de áll a terasz, a régi cserépkályha - és a nappali is korhű állapotú.

A villa pusztulófélben lévő értékeinek megőrzése rendkívül fontos lenne a város számára, és, mint tapasztalható, ez a vélemény uralkodik a Kernstokkal foglalkozó művészetbarátok körében is.

Kernstok tanítványa, Nyergesi János festőművész, és fivére, a magyar naiv festészet kiemelkedő festője, Nyergesi István is itt élte le életét. Vecsési Sándor Munkácsy-díjas Érdemes Művész szülőháza innen száz méterre állt.

Az önkormányzat célja, hogy felelevenítse az alkotással kapcsolatos hagyományt, a változatos természeti környezetbe invitálja a ma művészeit és kevés számú idegenforgalmi attrakcióinak számát bemutatható állapotú örökségével gyarapítsa.

Az épületet a helyreállítás után galériaként és alkotóházként működtetné az önkormányzat, de akár a régió egyik művészeti központjává léphetne elő, örökölve a Kernstok alapította művésziskola utódjának szerepét. Olyan létesítmény megteremtésére kellene törekedni, ahol képzések mellett lehetőség volna képzőművészek fogadására is.

Mindez emléket állítana Kernstok Károly szabadiskolájának is. Mindezek miatt tartja szükségesnek az önkormányzat a villa helyi és megyei értéktárba történő felvételét.

 A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

• BODRI Ferenc: Kernstok Károly és vendégei, látogatói Nyergesújfalun 2000 Tatabánya, Kernstok Károly Művészeti Alapítvány

• DÉVÉNYI Iván: Kernstok 1970 Budapest, Corvina Kiadó

• HORVÁTH Béla: Kernstok Károly 1997 Budapest

• KOTTRA Mihály: Nyergesújfalu a történelem tükrében 1985 Nyergesújfalu Nagyközségi Tanács

• MAGYAR NEMZET: Pusztuló villa, szétszabdalt birtok - 2007. január 18. Európai rangú művészeti központ www.mno.hu/portal/392537 születhetne a Duna partján

• MÚLT-KOR történelmi portál Konferencia és emlékkiállítás a Kernstok 2006. december 7. villa megmentéséért www.mult-kor.hu?article=15728

• NAGY Elemér Az építő Kós Károly 1995, Bp, Balassi Kiadó, Kolozsvár, Polis Kiadó

• PADÁNYI Lajos: Nyergesújfalu monográfiája 2000 Nyergesújfalu, Komáromi Nyomda és Kiadó

• PASSUTH Krisztina: A nyolcak festészete 1967 Budapest, Corvina Kiadó

• WEHNER Tibor: Kernstok Gyűjtemény és Galéria 1998 Nyergesújfalu Város Önkormányzata

• R.: SZALAY Péter A Nyolcak nyomában (dokumentumfilm) 2011 Szépművészeti Múzeum - Dada FilmA nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
Facebook: Kernstok-villa és Galéria

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
kernstok-villa-nyergesujfalu--media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
kernstok-villa-nyergesujfalu--dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek