Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Ászár - Jászai Mari szülőháza
 
 
  Ászár - Jászai Mari szülőháza

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Ászár - Jászai Mari szülőháza

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Épített környezet,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Ászár

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Jászai Mari (születéskori neve: Krippel Mária, a szül. anyakönyv szerint Kripl Maria Anna) Ászáron született, 1850. február 24. – Budapest, Krisztinaváros, 1926. október 5-én hunyt el, magyar színésznő, a Nemzeti Színház nagyasszonya, az egyik legnagyobb magyar tragika.

Eredeti nevét annyira nem szerette, hogy még a születési anyakönyvi kivonatból is kiégette a Krippelt (a német szó jelentése beteg, kissé lesajnáló értelemben).

1866-ban, tizenhat évesen Hubay Gusztáv társulata után szökött Székesfehérvárra, és statisztálni kezdett.

1867-ben már Budán játszott, 1869-ben a kolozsvári színházhoz szegődött. Budai tartózkodása alatt ismerkedett meg első férjével, Kassai Vidor komikussal, akitől két év házasság után vált el.

1872-ben lett tagja a budapesti Nemzeti Színháznak, melyhez haláláig hűséges maradt (egy évre, 1900-ban a Vígszínházba szerződött), 1901-től a Nemzeti örökös tagja. Bemutatkozó előadásában Bánk Bán Gertrudisát játszotta.

1893-tól egy évig a Színművészeti Akadémián tanított. Őstehetség volt, mindenekelőtt tragikus sorsú szerepekben tündökölt, Shakespeare nőalakjait, Antigonét, Iokasztét és Élektrát, Kleopátrát, Margit királynét, Lady Macbethet, Volumniát, Gonerilt, Konstanciát, a Rómeó és Júliában a dajkát és Capuletnét formálta meg kiemelkedő tehetséggel. Utolsó szerepe Gloucester özvegye volt a III. Richárdban. Tehetségesen és szívesen szavalta Petőfi Sándor verseit például munkásoknak szervezett előadóesteken.

Fordított is: Ibsen John Gabriel Borkmann című művét Jászai fordításában mutatta be a Nemzeti Színház. Összesen mintegy 300 szerepet játszott. 1926-os halála után nyilvánosságra került naplója, jegyzetei színháztörténeti szempontból is értékesek az utókor számára.

Már életében, 1922-ben emléktáblát helyeztek el ászári szülőházán, ami napjainkban emlékkiállítást tartalmaz. Róla nevezték el a tatabányai Jászai Mari Színházat. Nevét Budapesten közterület viseli (tér az V. és a XIII. kerületben). A Vénuszon krátert neveztek el róla. Az ő nevét viseli egy rangos színművészeti kitüntetés is, a Jászai Mari-díj.

A Jászai Mari-díj állami kitüntetés, amit 1953-ban alapított a magyar kormány színművészeti díjként. Minden évben április 4-én adták át, általában tíz főnek. 1992-ben a Művelődési és Közoktatási Minisztérium újraalapította, s kiterjesztette a színháztudományi tevékenység elismerésére is.



Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Jászai Mari a Nemzeti Színház nagyasszonya, az egyik legnagyobb magyar tragika, emlékezete a mai napig él társadalmunkban. Ászáron a szülőházában életét bemutató emlékkiállítást tartanak fenn. A róla elnevezett rangos művészeti díjat minden év március 15-én ítélik oda 13 főnek. Komárom-Esztergom megye lakói méltán büszkék a magyar színházi élet meghatározó alakjára, művészete máig ható.



A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

Jászai Mari emlékiratai. Sajtó alá rendezte Lehel István. (1927)

Jászai Mari írásai. Emlékezések. – Napló. – Tanulmányok. Válogatta és bevezette: Debreczeni Ferenc. (1955)

Tükör-játék. Válogatott írások, levelek. Szerkesztette: Balatoni Mónika (2002)

Tükröm (Budapest 1909)

Színész és közönség (1918)

https://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1szai_Mari

http://www.iranymagyarorszag.hu/jaszai_mari_emlekhaz/I310050/



A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
http://www.aszar.hu/

II. Mellékletek:



Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
jaszai-mari-szulohaza-aszar--media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
jaszai-mari-szulohaza-aszar--dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:





 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek