Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Halottaskocsi (Császár)
 
 
  Halottaskocsi (Császár)

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Halottaskocsi (Császár)

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Császár

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A császári Református Egyházközség rendelkezik egy ritka, szép kivitelű lóvontatású halottaskocsival, amely ma már csak igen ritkán használatos.

A halottaskocsi szükségessége azért vetődött föl, mert köztudomású, hogy a temetés háztól történt a halottasház megépülte előtt, és problémát okozott, hogy a halottat a Szent Mihály lován szállítsák vállon véve  váltott emberekkel a háztól a temetőig.  A 40-es években Bíró Mihály, a császári református egyházközség gondnoka a presbiterek jóváhagyásával elhatározta, hogy a Pápán használaton kívül lévő,  és eladásra kínált halottaskocsit megvásárolja a református egyháznak. Mivel megfelelőnek találta, megvették. Így került Császárra a halottaskocsi, amit először 1943-ban használtak. Az 50-es évek elején Kormányrendelet alapján halottasházat kellett minden településnek építenie,így jelentősen megváltoztak a temetési szokások. Ekkor készült el a császári ravatalozó is, és mellette a kocsiszín a kocsi tárolására. Addig a kocsit a református parókia udvarán lévő színben tartották. Idővel mindkét felekezet használta, nemcsak a reformátusok.

1989-ben a kocsit a Rákóczi Tsz lakatos üzemében felújították, befestették, Bíró Bálintné varrt rá  új drapériát. 2004-ben Csákvárra szállították, ahol a Csákvári Fűrészüzem Kft által került felújításra .

Később a temetkezési vállalatok elszaporodásával elenyészővé vált a kocsi szerepe, de felújított, működőképes, bármikor használható, ha arra igény és ló van, természetesen most már csak a ravatalozótól a sírig használva.

A kocsi fekete és ezüst színű, a drapéria úgyszintén. Koszorúk szállítására is alkalmas, a tetejére és oldalára szokták fölrakni, fölakasztani a virágokat. A kocsi előtt vonult az énekkar, a pap, a kocsi után közvetlenül kísérték az elhunytat a legközelebbi rokonok, hozzátartozók, majd a jelen lévő gyülekezet. A végtisztesség megadásának méltó és különleges eszköze, amelyből már nagyon kevés van Magyarországon.

 Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A halottaskocsi településünk múltjának, elődeink szokásainak részét képezi, kevés maradt fenn az országban, ritkaság számba megy, ezért javasoljuk felvételét a települési értéktárba.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
halottaskocsi-csaszar---media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
halottaskocsi-csaszar---dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek