Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Gyermelyi tészta
 
 
  Gyermelyi tészta

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Gyermelyi tészta

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Agrár- és élelmiszer-gazdaság,
Megyei értékek,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Gyermely

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A Gyermelyi tészta Magyarország egyik legismertebb élelmiszeripari márkája. A Gyermelyi tésztagyár 1971-ben kezdte meg működését. A Gyermelyi tészta kiváló minőségének köszönhetően már a nyolcvanas években piacvezetővé vált, mely pozícióját azóta is tartja. A nemzetközi összehasonlításban is korszerű, teljes mértékben automatizált üzemből kerül ki a Magyarországon elfogyasztott tészták több mint 40 százaléka. 

Az erős hazai pozíció mellett intenzíven növekszik az export is, mely az értékesítés közel 20 százalékát adja, így nem csak az ország, hanem az egész régió egyik legjelentősebb tésztaüzeme található Gyermelyen. 

A Gyermelyi tészta megkapta a Magyar Brands elismerést, tavaly a 8. helyezett lett az élelmiszeripari márkák rangsorában. Egy másik - globális - felmérés eredménye alapján az ország 18. legerősebb márkája lett a Gyermelyi tészta. a listán 6 élelmiszeripari márka szerepelt, ebből a Gyermelyi a 3. lett. Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A Gyermelyi tészta több mint négy évtizede készül a névadó településen, a helyben élők tulajdonolta vállalkozásban. A termék a teljes termelési folyamatot felölelve, saját előállítású, magyar alapanyagokból készül. A 470 munkavállalón kívül további 250 magyar búzatermelő partnernek és munkavállalóinak biztosít biztos piacot és megélhetést.

Európában is egyedi az ilyen mértékben összefogott termelési rendszer, mely az alapoktól a végtermékig minden folyamatot önmaga szervez. A helyi alapanyagokból, a kezdetektől saját előállítású friss tojással készült Gyermelyi tészta megtartotta a hagyományos magyar konyha ízvilágát, ötvözve a világszínvonalú, automatizált, nemzetközi szinten is versenyképes technológiával.

A Gyermelyi tészta olyan tradicionális magyar márka, mely a hazai üzletek 90%-ában elérhető, és a hazai tésztafogyasztás 40%-át fedezi. Emellett az össztermelés 20%-a exportra kerül ezzel is öregbítve megyénk jó hírét a környező országokban.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
www.gyermelyi.hu

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
gyermelyi-teszta-245-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
gyermelyi-teszta-245-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek