Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Gyermely, Mária-kegyhely
 
 
  Gyermely, Mária-kegyhely

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Gyermely, Mária-kegyhely

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Útmenti keresztek,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Gyermely

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

2821.105.0053

A Kenderesben található emlékhelyet 1988-ban hozták létre. Oszlopa 170×50 centiméteres, a fából készült kereszt 40×20 centiméter nagyságú, korpuszának anyaga terméskő.

A 2012-ben Pintér Richárd által felújított emléken a következő felirat olvasható: „Rózsa füzér királynője könyörögj érettünk.”

A Mária-kegyhelyek a Mária-tisztelet kiváltságos helyei. Kialakulásuk többnyire egy csodának vagy Mária-jelenésnek köszönhető. Olyan katolikus búcsújáró helyek, ahol csodatévő Mária-képet vagy Mária-szobrot vagy a jelenéssel kapcsolatos tárgyat tisztelnek. Ezeknek tiszteletére sok esetben templomot építettek, illetve a zarándoklatokhoz alkalmas tereket alakítottak ki.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Az „Út menti keresztek gyűjtése Komárom-Esztergom megyében” elnevezésű értékfeltáró mintaprojekt az Agora Nonprofit Kft. – A Vértes Agorája és a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája kezdeményezésére, a megyei múzeumok szakmai támogatásával valósult meg.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

http://www.gyermely.hu/index.php/koezseguenk/fotoalbum/category/3-felujitott-maria-kegyhelyA nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
gyermely,-maria-kegyhely-329-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek