Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Tatabánya - Gerecse 50 teljesítménytúra
 
 
  Tatabánya - Gerecse 50 teljesítménytúra

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Tatabánya - Gerecse 50 teljesítménytúra

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Egészség és életmód,
Megyei értékek,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Tatabánya

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Az ország első 50 km-es teljesítménytúráját 1982-ben hozták létre a KEM Természetbarát Szövetség kezdeményezésére a Tatabánya, János-forrás – baji vadászház – Pusztamrót – Héreg – Bánya-hegy – Koldusszállás – kisréti vadászház – Panoráma út – Turul útvonalon, minden év április 3. szombatján.

Az első túrán 405 fő vett részt, ez a szám fokozatosan emelkedett; 2015-ben négy távon már 7.194 fő vett részt. 1995-től 10 és 20 km-es, 2014-től 30 km-es táv is van. Az erdészet segítségével a Gerecse legszebb turistaútvonalai lettek kijelölve turistajelzésekkel pontosan megjelölve.

1995-től a túra az IVV (Nemzetközi Népsport Szövetség) naptárában is szerepel, és évről évre sok külföldi is teljesíti. A túrát a KEM SZÖSZ, Tatabánya MJV, a megyei önkormányzat, a tatabányai Városi Szabadidő Sport Szövetség és a Magyar Természetjáró Szövetség közösen rendezi. A szervezést 150 önkéntes segíti.

Az immár hagyománnyá vált esemény rengeteg embernek (eddig mintegy 60 ezren vettek részt a túrán) segített abban, hogy értékelje a természet védelmét, és egészséges életmódra, rendszeres túrázásra nevel.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Ez a hagyományőrző esemény az évtizedek alatt rengeteg embernek segített abban, hogy értékelje a magyar természet védelmét, hogy sportosan, egészségesen éljen. Nagyban elősegíti kulturális értékeink megismerését, azok óvásának a fontosságát.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

www.kemsport.hu, www.gerecse.hu, www.tata.hu, www.kemma.hu, www.kemoh.hu, www.gerecse50.huA nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
www.gerecse50.hu

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
gerecse-50-teljesitmenytura-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
gerecse-50-teljesitmenytura-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek