Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Für das Deutschtum des Komitates Komorn-Gran kitüntetés
 
 
  Für das Deutschtum des Komitates Komorn-Gran kitüntetés

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Für das Deutschtum des Komitates Komorn-Gran kitüntetés

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Tata

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A kitüntetés azoknak adományozható, akik a Komárom-Esztergom megyei (továbbiakban KEM) német nemzetiség érdekében kiemelkedő munkát végeztek és ezzel nagyban hozzájárultak    a    KEM    német    nemzetiség    hagyományainak megőrzéséhez, érdekképviseletéhez, elismertségéhez, jogainak, érdekeinek érvényesítéséhez. Kitüntetésben magánszemély, kultúrcsoport, intézmény vagy szervezet részesíthető.

A kitüntetés emlékplakettje 12 cm átmérőjű lapos dombormű. Anyaga bronz öntvény. Központi helyen az „Ulmer Schachtel" a Duna vizén, mögötte rozmaringág virággal. A hajó és a víz vonal strukturált, a háttér a rozmaring mögött érdesített. A feliratok a víz motívum alatti sima felületre kerülnek domború, öntött vagy vésett betűkkel. A Plakett pácolt falapra szerelt, a tartó a díszdobozból kiemelhető és falra akasztható. A díszdobozban kap még helyet egy 2,5 cm átmérőjű tűzzománc kitűző. Egyszerű rozmaringvirágzat, kék, halványkék és zöld színekkel. A plakettet és a kitűzőt Soltész László tervezte.

A kitüntetésben kétévente egy díjazott részesíthető, mely a KEM Német Nemzetiségi Fesztivál alkalmával kerül átadásra. A kitüntetéssel pénzjutalom nem jár.

A Díjat 2013-ban Frank György, 2015-ben Mercz Gáspár vehette át.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A kitüntetés célja, hogy elismerje a Komárom-Esztergom megyei német nemzetiség szolgálatában és fejlődésének elősegítésében, a hagyományok megőrzésében, valamint a német nemzetiségi érdekek előmozdításában kifejtett kimagasló tevékenységet. Ezért mind a díj, mind a kitüntetettek alkalmasak arra, hogy reprezentálják a megyei németség értékeit.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
fur-das-deutschtum-des-komitates-komorn-gran-kituntetes-264-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
fur-das-deutschtum-des-komitates-komorn-gran-kituntetes-264-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek