Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Etei szüreti felvonulás
 
 
  Etei szüreti felvonulás

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Etei szüreti felvonulás

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Ete

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Ete község az Ászár – Neszmélyi borvidékhez tartozik. Szeptember végén – október elején, attól függően, hogy mikor zajlik le a szüret a faluban tradíció a szüreti felvonulás, amely az idők folyamán alig változott. szombat délután szokták a fiatalok rendezni és a felvonulás után pedig bált tartanak.

 

A felvonulást a dobos,/kikiáltó/ kisbíró kezdi (szövege a mellékletben található) kétkerekű laktikán, legtöbbször ez csacsifogat. Kidobolja és kihirdeti a szüreti mulattság időpontját. Őt követi a díszes hintón a falubíró a bírónéval (általában jegyespár), majd a pusztabíró és pusztabíróné (komolyabb kapcsolatban lévők). Lovas szekér, ökrös szekér magyar ruhás lányokkal, akik énekelnek. Ezután következik a pincér szekér, középen nagy boroshordó, amit a legények, lányok körülülnek, és a kapott bort ebbe a hordóba öntik, és énekelnek.  Következnek a „cigányok”, sátoros, ekhós szekérrel, sok kormos gyerekkel. A gyerekek aprópénzt kéregettek, s aki nem adott, bekormozták. A kocsi dülöngélt, egyik árokparttól a másikig. A „cigány család” a felismerhetetlenségig el volt változtatva. A szekerek között és mellett lovasok kísérik a felvonulókat hangos ostorpattogtatás közepette. A falubeliek borral, pogácsával és szőlővel várják a menetet, akik ott állnak meg, ahol megkínálják őket.

A felvonulást a szüreti mulatság követi. Ez alkalommal szőlővesszővel és szőlőfürtökkel szépen feldíszítik a kultúrt. Régen az a szokás járta, hogy aki lopott a szőlőfürtökből és a csősz elfogta azzal azt duplán megfizetették.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Régi hagyomány, melyet minden évben megrendeznek.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

Horváth Ilona: Ete község művelődéstörténete a kezdetektől napjainkig (NYME Apáczai Kar szakdolgozat, Győr 2008. 35. oldal Szöveg +26. 27. 28. kép, 7.sz melléklet /kisbíró szövege/

           Fényképen rögzítveA nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
http://www.eletteregyesulet.hu/maghaz.php?id=maghaz/fooldal

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
etei-szureti-felvonulas-media.pdf

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
etei-szureti-felvonulas-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek