Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Esztergomi várhegy
 
 
  Esztergomi várhegy

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Esztergomi várhegy

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Esztergom

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

971 táján került a fejedelmi trónra Géza, aki az esztergomi várhegyet választotta székhelyéül. Itt született István király is. A fejedelmi vár első temploma a Szent István protomártír templom lehetett, amely a Passauból érkezett térítők tevékenységére vezethető vissza. István király idején a vár a király lefontosabb székhelyévé vált. 

A XI. század első évtizedében, a magyar egyházszervezet kialakításakor a z érsek székhelyéül ugyancsak az esztergomi várat, a várhegy északi részét kapja. Könyves Kálmán idejétől Esztergom jelentősége ismét megnő, állandóan királyi székhelyként szerepel. III. Béla király idején újjáépült a királyi palota. 1198-ban Imre király lemondott a várról az érsek javára, ekkor indult meg az a folyamat, amelynek során Esztergom királyi székhelyből érseki várossá alakult. 

A XIV. század elején az Árpád-ház kihalása után bekövetkezett trónutódlási harcokban a vár is sokat szenvedett. A mohácsi vész előtt inkább a reneszánsz székhely kialakítása volt a cél, míg utána alapvetően megváltozott a vár jellege. A vár a következő időkben számos megpróbáltatáson ment keresztül, a török kezére került, majd Rákóczi kurucai is bevették, ostromokat és károkat szenvedett. 1934-38-ban került sor a királyi palota romjainak feltárására, újabb helyreállításokat az 1960-as év hozott. Ma a Magyar Nemzeti Múzeum filiáléjaként, mint Vármúzeum várja az érdeklődőket. 

A vár északi körbástyáján található Melocco Miklós hatalmas, közel tizenkét méter magas alkotása, amely István királyt ábrázolja közel kétszeres életnagyságban. A süttői mészkőből készült kétalakos szoborcsoportot István halálának évfordulóján, 2001-ben avatták fel.  

 Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Esztergom és a város közepén álló Várhegy páratlan adottságaival, folyamatosan az európai mozgalmak és a történelmi események fő áramlatainak sodrába került. A Várhegy mindmáig folyamatos történelme magába sűríti Magyarország történelmét is. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
esztergomi-varhegy-753-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
esztergomi-varhegy-753-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek