Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Esztergom - Palatinus tó
 
 
  Esztergom - Palatinus tó

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Esztergom - Palatinus tó

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Természeti környezet,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Esztergom

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A Palatinus-tó a megyehatáron kívül is jól ismert üdülő, horgász-, vízisport és a szabadidő tartalmas eltöltésére alkalmas terület. A Dorogi-medence legnagyobb tava, Magyarország egyik legtisztább vizű tava, ami jelenleg strandként és horgásztóként működik. Nevét is tisztaságáról kapta: a múlt században Budapestről kijáró fürdőzők kezdték el Pala-ként emlegetni, mert vize olyan tiszta, mint a fővárosi Palatinus-tóé. Csak a talajvíz táplálja, patakvíz vagy egyéb folyóvíz nem. A vizét egy csatornán keresztül a Kenyérmezői-patak vezeti le. 

Eredetét tekintve mesterséges bányató, amely az ötvenes években homokkitermelés következtében keletkezett. A homokot a közeli bányákban használták fel és a kitermelés folyamán egy összefüggő vízfelület alakult ki a területen. Az esztergomi oldaláról utcák határolják és itt került kialakításra a kellemes, fás-ligetes strand is, ahol még búvárbázis is található. A dorogi oldalán lévő öbölben szintén homokos strand került kialakításra. Az Eperjesi utca felől oldalon sűrű, egymáshoz tapadó horgászházak szegélyezik a partot. Esztergom városa a fürdő megújítására terveket készített, sikeres pályázattal rendelkezik. 

 Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A Dorogi-medence legnagyobb tava, jól ismert üdülő hely, amely a tervek szerint hamarosan megújul. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
esztergom--palatinus-to-760-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
esztergom--palatinus-to-760-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek