Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Esztergom - Meggy Lelke likőr (Schrank-likőr)
 
 
  Esztergom - Meggy Lelke likőr (Schrank-likőr)

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Esztergom - Meggy Lelke likőr (Schrank-likőr)

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Agrár- és élelmiszer-gazdaság,
Megyei értékek,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Esztergom

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A kiváló alapanyagok, a szaktudás, a tapasztalat és az alázattal végzett munka elegyének eredménye, a Meggy-lelke likőr igazi fogalom volt az 1800-as évek második felében. A múlt század elejére megerősödött Esztergomban az élelmiszeripar, ennek egyik ágaként jegyezték az 1840-ben, Schrank Béla és Ödön által alapított esztergomi likőrgyárat, melynek termékei ez időben többek között az országos elsőknek számító Gottschield-féle különleges rumokkal, a Stock-féle konyakokkal, a Grauer-féle pálinkákkal állták a versenyt. A gyár legnépszerűbb terméke a Meggy-lelke likőr volt, amely óriási elismerést hozott számukra. A kiváló alapanyagok, a szaktudás, a tapasztalat és az alázattal végzett munka elegyének eredményeként a Meggy-lelke likőr igazi fogalom volt az 1800-as évek második felében.


A régi feljegyzések szerint a gyár a hazai piac mellett külföldre is szállította termékeit. Az 1910-es népszámlálási statisztika alapján 21 dolgozóval működtek Esztergomban. „Kóstolójuk”- ahogy akkor hívták -, a gyár mellett a mai Zöldház helyén volt megtalálható. A hetvenes években bontották le. A Meggy-lelke márkanév azóta már likőripari fogalommá vált és más cégek is beemelték a termékeik közé, legutóbb a Panyolai Pálinkaház által került újragyártásba és forgalmazásba. 

 Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Az 1907 óta működött gyár a hazai likőrgyártás kiemelkedő helye volt, a Panyolai Pálinkaház által újra gyártásban és forgalmazásban lévő ital méltán népszerű. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
esztergom--meggy-lelke-likor-(schrank-likor)-758-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
esztergom--meggy-lelke-likor-(schrank-likor)-758-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek