Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Esztergom - Kossuth nóta
 
 
  Esztergom - Kossuth nóta

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Esztergom - Kossuth nóta

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Esztergom

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Kossuth Lajos 170 éve, 1848. október 18-án járt Esztergomban, azzal a feladattal, hogy megfelelő számú lelkes hazafit nyerjen meg toborzókörútjának helyi állomásán keresztül a hon áhított szabadságának kivívására. A korabeli tudósítások alapján este 6 órakor érkezett egy honvéddandár kíséretében, majd a hajóból kiszállva a nemzetőrök és a helyeik nagy örömmel fogadták s égő fáklyákkal kísérték a Fürdő-szállóba. A nép sűrűn körülvette, lelkesen éltette a haza atyját és helyéről akkor sem mozdult, mikor az eső eleredt. A helyi legenda szerint ekkor született a Kossuth nóta egyik rögtönzött strófája: 
„Esik eső karikára, Kossuth Lajos kalapjára. Valahány csepp esik rája, annyi áldás szálljon rája! Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!”

Dal- és szövegszerző tekintetében is több változat közül választhatunk: a dallam állítólag Balkányi szabó Lajos nótaszerző szerzeménye, mások szerint Egressy Bénié, és előbbi csak a szövegírásban vett részt, de van, aki Hulényi Ferenchez köti. Ez utóbbi név is az esztergomi kötődést erősíti, ugyanis a sokoldalú zenész, karnagy és tanító Esztergomban élt és ott is nyugszik. 

 Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Toborzó dalaink közül a legnépszerűbb a Kossuth-nóta, amelynek több mint száz szövegváltozata és jó néhány dallamváltozata is ismert. Keletkezéséhez több legenda is fűződik, és annak dátumát ma sem ismerjük pontosan. Az egyik legenda Kossuth esztergomi látogatását említi. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
esztergom--kossuth-nota-756-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
esztergom--kossuth-nota-756-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek