Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Hősi Emlékmű (Vértesszőlős)
 
 
  Hősi Emlékmű (Vértesszőlős)

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Hősi Emlékmű (Vértesszőlős)

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Vértesszőlős

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A falu közepén, a templom előtti téren egy oszlop áll, mely a két világháború során elesett szőlősiek nevét őrzi. Az I. világháborút követő években döntött úgy a községvezetősége, hogy emlékművet állít elesett fiai emlékére, akik az orosz vagy az olasz fronton vesztették életüket, s kőbe vésték nevüket,  mlékezetül az utókornak. 1928 szeptemberében avatták fel egy ünnepség keretében az emlékoszlopot. Sajnos ezzel az eseménnyel nem ért véget az emlékmű  története, bekövetkezett a második nagy világégés. A magyar honvédeket ezúttal a Don-kanyarba vezényelték, számosan estek el idegen földön, őket a mai Ukrajna, Oroszország területén temették el. Többen már a Magyarország területén vívott harcokban haltak meg. Nevüket a Hősi Emlékmű oszlopa őrzi, melynek hátoldalára került fel az 1939 és 1945 között, frontszolgálat közben elesett szőlősiek névsora.

A következő évtizedekben kisebb állagmegóvási javításokat, kőcsiszolást, betűk restaurálását végezték el az emlékművön. 2014. tavaszán Jenei Mihály úgy döntött, hogy saját költségén egy átfogó felújítást végeztet a két háborúban elesettek emlékhelyén és annak közvetlen környezetén. A munkálatok során az emlékoszlopot, valamint a kőből készült kerítést újracsiszolták, a betűket átfestették és az 1928-as eredeti állapotot visszaállítva kovácsoltvas kerítés és mécsestartó készült, végül tereprendezés történt és virágok kerültek telepítésre.

2014. június 29-én vasárnap Szent Péter és Pál apostolok ünnepén a szentmisét követően Vértesszőlős felújított Hősi Emlékműve ünnepség keretében felavatásra és megáldásra került.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Ez az emlékmű sajnos eddig nem került be egyik értéktárba sem, azonban szerepel a Nemzeti Művelődési Intézet által a lehetséges értékjelöltekről összeállított listán. Települési Érték rangra emeléséhez kérjük javasolják a helyi Települési Értéktár Bizottságnál, mint lehetséges települési értéket!

A felvételt a Nemzeti Művelődési Intézet III. Kulturális Közfoglalkoztatási Program keretén belül készítette Eszlári Erika.

Vértesszőlős Község Önkormányzatának Települési Értéktár Bizottsága a 2015. június 8-án 18,00 órai kezdettel megtartott  ülésén felvette a Települési Értéktárba az emlékművet.

Indoklás: Tisztelet az elesett hősök előtt, emlékük megőrzése az utókor számára.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

- Vértesszőlős múltja és jelene kiadvány (2013)

- Hírmondó újság 2014. júliusi száma

(http://vertesszolos.hu/gen/pro/mod/let/let_fajl_kiiras_lista.php?i_faj_konyvtar_azo=4)

 A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
elso-vilaghaborus-emlekmu-vertesszolos--media.pdf

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
elso-vilaghaborus-emlekmu-vertesszolos--dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb: 
  Települési
  NMI
  Megyei