Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Dunaszentmiklósi tájház
 
 
  Dunaszentmiklósi tájház

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Dunaszentmiklósi tájház

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Épített környezet,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Dunaszentmiklós

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Az épületet 2000 szeptemberében vette meg az önkormányzat Hartmann Frigyestől, mivel a ház meglehetősen rossz, már-már életveszélyes állapotba került és ő nem tudta önerőből felújítani. Ezért az önkormányzat részben felújította, így Frici bácsi, ahogy mindenki ismerte, 2009-ig, haláláig benne lakhatott. Az önkormányzat a 2013-ban benyújtott pályázaton (Darányi Ignác Terv) 16 millió Ft támogatást nyert, így készülhetett el a falu közepén található tájház. Kivitelezője a Geoszolg Kft. volt.

A felújítás során törekedtek a sváb ház eredeti stílusát megtartani. Itt állították ki a régi sváb családok háztartási és gazdálkodási eszközeit, az otthonukat kiegészítő díszeket, bútorokat, tányérokat és edényeket. Az épület célja, hogy megőrizze a német nemzetiségi kultúrát és bemutassa a sváb családok életkörnyezetét az érdeklődők számára. A tájház berendezéseit a község lakóinak felajánlásaiból gyűjtötték össze.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Nagy és széleskörű gyűjteményt sikerült összeszedni a község lakóitól, illetve az épületet is sikerült megóvni a későbbi enyészettől, így a tájház a települési értéktár részeként nagyobb eséllyel marad meg a jövő nemzedékeinek is.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

www.itthonvagy.huA nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
www.dunaszentmiklos.hu

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
dunaszentmiklosi-tajhaz-254-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
dunaszentmiklosi-tajhaz-254-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek