Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Dunaszentmiklósi római-katolikus templom
 
 
  Dunaszentmiklósi római-katolikus templom

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Dunaszentmiklósi római-katolikus templom

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Épített környezet,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Dunaszentmiklós

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A templom 1911-ben épült neogót stílusban. Az épület hossza 34 méter, szélessége 12 méter, magassága 17 méter. A torony magassága a kereszttel együtt 33 méter.

A templomnak 12 nagy ablaka és egy főbejárója van díszes portáléval. A szentélyben lévő két ablak az 1938-as szentév emlékére szép, festett üvegképet kapott. A Templom nyugati végén délről a sekrestye található, külön bejárattal, két kisebb ablakkal. Északról ugyanolyan nagyságban és kivitelezésben van az oratórium, üvegfallal elválasztva a szentélytől.

A toronyban két harang található. A Jézus Szíve harang 110 kg-os, a Szent Miklós harang pedig 83 kg-os, villamosításukra 1977-ben került sor. A gót stílusú főoltár fából készült, középen a templom védőszentje Szent Miklós püspök olajfestmény képével. Jobboldalán Szent László, baloldalán pedig Szent István király teralit - öntvény szobrai láthatóak.

A csiszolt vörösmárványból készült mellékoltár a temetőben lebontott régi templom főoltára volt. 1926-ban barlangimitációval lett körülvéve, a barlangban a lourdesi Szűz Mária, a barlang előtt a térdelő Szent Bernadett szobra áll. A kórus alatti fülkében található a Szent-sír oltár. A sziklautánzaton a fájdalmas Szűz Anya szobra, valamint a szenvedés szimbólumai (kereszt, lándzsa, spongya) láthatók, a sziklaüregben pedig a halott Krisztus corpusa fekszik. A fából készült szószék dombormű képei a magvető Krisztust és a négy evangélistát ábrázolják.

A templom hajójában Jézus Szíve, Szűz Mária Szíve, Szent József, Szent Teréz, Nepomuki Szent János, Szent Antal, Szent Vendel és Szent Flórián szobrai láthatók.

A templomot Szent Miklós püspök tiszteletére nagy ünnepség keretében 1913. október 12-én konszekrálta Dr. Váradi L. Árpád győri megyéspüspök.

Az eredeti torony vasbeton sisakja, egy 1922-es villámcsapáskor megrongálódott. A régi torony - a rajta lévő repedések miatt - már életveszélyessé vált, ezért 1993-ban lebontásra került. Helyette egy fa szerkezetű, vörösrézlemez borítású torony-sisak került megépítésre.

Felújításra került a dupla cseréppel fedett tetőszerkezet is. E munkákkal egy időben a templom külső homlokzatának teljes felújítása is megtörtént. A felújítás költségeit a hívek adományaiból, az Egyházmegyei Hatóság és a karitatív szervezetek támogatásából valamint kismértékű saját erőből fedezte az Egyházközség.

A hívek adományaiból 1997-ben az orgona, 1999-ben pedig a templomban lévő szobrok felújítására került sor.

1999. évben készült el a templom bejáratát és a kórus feljáróját védő rácsos ajtó, aminek költségeihez az Önkormányzat is hozzájárult. A templombelső eredeti motívumok megtartása melletti újrafestése 2000-ben kezdődött és 2001 őszén fejeződött be. 2003-ban a templom megközelítését szolgáló oldal feljáró meg lett szüntetve és helyette egy új, közel 30 méter hosszú feljáró épült díszburkolattal. Ezzel egy időben készült el a feljáró megvilágítását és a templom díszkivilágítását biztosító világítási rendszer is. E munkák anyagi fedezetét teljes mértékben az Önkormányzat biztosította.

2010-ben a templom külső pillérein elhelyezésre került 14db kerámia stációból álló Örömút.

2015-ben megtörtént a teljes tető felújítása és a csatorna építés.

A templom parkszerű udvara 47 méter hosszú és 27 méter széles. Az udvart hársfák szegélyezik és egyik oldalán korlát, másik oldalán kőből készült kerítés veszi körül. Itt található az I. és a II. világháború hőseinek emlékműve.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A templom a község legimpozánsabb és legmeghatározóbb épülete. Külseje, megjelenése a község lakóinak, önkormányzatának és plébánosainak folyamatos munkáját, építő, szépítő tevékenységét tükrözi.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

http://www.dunaszentmiklos.hu/templom.htm

http://gyor.egyhazmegye.hu/nev-es-cimtar/plebaniak-templomok/148/dunaszentmiklos-szent-miklos-puspok-plebaniaA nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
dunaszentmiklosi-romai-katolikus-templom--253-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
dunaszentmiklosi-romai-katolikus-templom--253-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek