Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Dunaalmás, út menti kereszt
 
 
  Dunaalmás, út menti kereszt

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Dunaalmás, út menti kereszt

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Útmenti keresztek,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Dunaalmás

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

2545.101.0183

A kereszt a 10-es főút mellett helyezkedik el, a 4714/1. hrsz.-on található meg. 1937-ben építették. 2,8×3 méteres kerítés veszi körül. Oszlopa kb. 90×40 centiméteres, a kereszt 1,7 méter magas. A kereszt terméskőből, a korpusz fémből (vas/bádog) készült. Az emlék megépítéséhez felhasznált mészkövet a Dunántúli Kőipari Rt. budapesti vezérigazgatója ajándékozta, a többi költség a hívek adományaiból gyűlt össze. Készítője ismeretlen.

Az emlék nemrégiben felújításon esett át.

Felirata a következő: „HISZEK JÉZUS KRISZTUSBAN KI JELEN VAN A LEGMÉLTÓSÁGOSABB OLTÁRISZENTSÉGBEN / A BUDAPESTI 34. EUCHARISZTIKUS VILÁGKONGRESSZUS ÉS A SZT. ISTVÁN JUBILEUM ÉVÉBEN 1938. EMELTÉK A DUNAALMÁSI ÉS NESZMÉLYI RK. HÍVEK”.

A keresztet az eucharisztikus kongresszus emlékére állították, melyet hagyományosan minden plébánián maradandó alakban meg kellett örökíteni, a püspöki kar óhaja értelmében.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Az „Út menti keresztek gyűjtése Komárom-Esztergom megyében” elnevezésű értékfeltáró mintaprojekt az Agora Nonprofit Kft. – A Vértes Agorája és a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája kezdeményezésére, a megyei múzeumok szakmai támogatásával valósult meg.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

Szuly László kántor és hitoktatóA nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
dunaalmasi-kereszt-444-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek