Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Dorogi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola (Zeneiskola)
 
 
  Dorogi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola (Zeneiskola)

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Dorogi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola (Zeneiskola)

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Dorog

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A Dorogi Erkel Ferenc Zeneiskolában a művészeti oktató-nevelő munka története nyolc évtizedre nyúlik vissza. A II. világháború előtti években az Esztergomi Zeneiskola tagozataként működött, nehéz körülmények között indult el a zenei képzés a helyi bányaelemi iskolában, majd magánlakásokban is. 1953-ban alakult meg hivatalosan is a zeneiskola Dorogon. Első igazgatója Gáldi Ferenc volt. A bányászhagyományokra való tekintettel kezdetben a fúvós hangszerek oktatása volt előtérben, a fúvószenekari utánpótlás volt a cél. Majd folyamatosan bővült a kínálat a vonós hangszerekkel, zongorával, ütős hangszerekkel. Kapcsolatot teremtettek a fővárosi Operaházzal, bérletes koncertsorozatokat szerveztek. Dudás Ferenc több évtizedes vezetése alatt megerősödött az intézmény szakmai oktató-nevelő munkája, a diákok és zenepedagógusok aktívan bekapcsolódtak a város művészeti-kulturális életébe. 

Dorog vonzáskörzetében több tagiskola is alakult: Csolnokon, Sárisápon, Tokodon és Nyergesújfalun. Gréts Katalin 1992 a zeneiskola vezetője. Keze alatt az iskola munkája tovább épült és fejlődött. 2007-ben a Komárom-Esztergom Megyéért Díjjal tüntették ki. Az intézmény fennállásának 50. évfordulóján kiemelkedő munkájáért Pro Urbe díjjal tüntette ki Dorog Város Önkormányzata. A vezetői elismerések mellett az intézmény is komoly elismerésekben részesült. 2014-ben a megyei önkormányzat Komárom-Esztergom Megyéért szakmai díjjal tüntette ki az iskolát. 
 

 Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Jelenleg 520 növendékkel dolgozik az iskola 40 fős pedagóguskara. Bővültek az intézmény telephelyei: Sárisáp, Tokodaltáró, Leányvár, Kesztölc, Bajna, Annavölgy, Nagysáp és Csolnok. Számos tanszakon tanulhatnak a gyermekek, kiemelten foglalkoznak a kamarazenével; fúvószenekar, kamarakórus és vonós együttes is tevékenyen működik. A tehetséggondozó munka során sikerrel készítik fel a növendékeket a megyei, regionális és országos művészeti versenyekre, fesztiválokra. Büszkék lehetnek arra is, hogy az intézmény diákjai közül sokan kerültek zenei pályára és tanulmányaik befejezése után visszatértek a zeneiskolába, tanárként vesznek részt a tehetséggondozó munkában.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
dorogi-erkel-ferenc-alapfoku-muveszeti-iskola-(zeneiskola)-799-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
dorogi-erkel-ferenc-alapfoku-muveszeti-iskola-(zeneiskola)-799-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek