Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Dorogi bányaalagút rendszer
 
 
  Dorogi bányaalagút rendszer

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Dorogi bányaalagút rendszer

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Dorog

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A dorogi bányaalagút rendszer első szakaszának a Riemann-altáró 2,5 km-es kihajtása 1915-ben kezdődött és két évig tartott a csolnoki Auguszta-aknától északra fekvő Reimann-aknáig. Az összelyukasztás 1917-ben történt, s az azt követő évben már itt szállították ki az első csille szenet. az alagút szakasz tovább építésével egy időben Annavölgyről is elindult a Pálinkaházi táró kihajtása. Az ellenvágatok 1924 augusztus 19-én 3 óra 30 perckor találkoztak. Az akna és az altáró összenyitására 1918-ban került sor, április 2-án már az első csille szén is elhagyta a bányát. A folyamatos fejlesztések, bővítések után több mint 36 km hosszú alagútrendszer alakult ki, melynek 1921.ben villamosított vonala összesen 11 bányaüzemet (aknát) kötött össze. 

A Dorogi bányaalagút kiépítésével a dorogi Reimann-altáró összeköttetésbe került az annavölgyi Pálinkaházi altáróval, a csolnoki Borokási aknákkal, a Tokodi-altáróval, a csolnoki VI-os aknával, melyek így további felszíni csatlakozásokat biztosítottak a rendszernek. 

A több mint hét vétiezedes üzeme alatt a Dorogi bányaalagútrednszer bejáratain át bányászok ezrei szálltak le a mélybe veszélyes munkájukat végezni, s azon át az oly fontos szénből több millió tonna került a felszínre. 

 Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A mélyművelésű bányászatban használatos altáró-szisztéma kialakításában hazánk a bányászathoz köthető műszaki megoldások kidolgozásában az élen járt. Az OMBKE Dorogi Helyi Szervezetének kezdeményezésére, ill. a Dorogi Önkormányzat ügyintézésével a Dorogi alagútrendszer Reimann-altáróját védetté nyilvánították. 

A bányaalagút rendszer felszíni csatlakozási pontjait turista úttal összekötve kialakíják a Bányász gyalogösvényt, amely új desztinációt jelenthet a bányász hagyományokat, a turisztikát kedvelők számára. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
dorogi-banyaalagut-rendszer-680-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
dorogi-banyaalagut-rendszer-680-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek