Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Dorog, kálváriakereszt
 
 
  Dorog, kálváriakereszt

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Dorog, kálváriakereszt

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Útmenti keresztek,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Dorog

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

2510.105.0284

Az Ady Endre 23. szám alatt található (GPS: 47.716471, 18.729918) kálváriakeresztet 1928–29-ben állították, készíttetője Dorog Község Elöljáróság és az adományozók voltak. A 85×85 centiméteres oszlop kb. 3 méter magas keresztet tart (az emlék teljes magassága 4,6 méter). A kereszt és a korpusz anyaga szintén terméskő.

A keresztet 1996-ban újíttatta fel Dorog Város Önkormányzata.

Az emléken olvasható felirat annak létrejöttéről és felújításáról árul el adatokat: „A Kálváriát / építették / Dorog Község Elöljáróság / és az Adományozók / 1928-1929-ben. / Helyreállíttatták / Dorog Város / Önkormányzata / és az Adományozók / 1996-ban.”

KÁLVÁRIA – A 20. század előtti időkről adatok nem maradtak fenn, de mai helyén már létezett egy 3 fakeresztes, később cseréptetős kőoszlopokat tartalmazó változata (képeslap őrizte meg alakját) a 20. század elején. 1928-ban alakítottak ki községi összefogással teraszokat a Kálvária-dombon és állítottak domborműves kerámiaképekkel stációkat. 1929-ben készült a Kálvária-kápolna (1981-ben felrobbantották, helyére bányászemlékmű – aknatorony – került.) A háborús pusztulás és elhanyagoltság után 1996-ban a város önkormányzata lakossági összefogással, Árvai Ferenc szobrászművész felajánlásával, Végh Éva festőművész és Gonda György kőfaragómester közreműködésével felújíttatta az építményegyüttest és a szoboralakokat.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Az „Út menti keresztek gyűjtése Komárom-Esztergom megyében” elnevezésű értékfeltáró mintaprojekt az Agora Nonprofit Kft. – A Vértes Agorája és a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája kezdeményezésére, a megyei múzeumok szakmai támogatásával valósult meg.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

Irodalom: Pick József: Történelmi egyházaink. (D.E 9.1994.)

videó: https://youtu.be/qMduHG6GMeM

Solymár Judit – Kovács Lajos: Dorogi lexikon A–Zs. 2008. 130. o.A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
dorog,-kalvariakereszt-384-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek