Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Csolnoki Bányász Múzeum, Bányászati és Ásványgyűjtemény (Csolnok)
 
 
  Csolnoki Bányász Múzeum, Bányászati és Ásványgyűjtemény (Csolnok)

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Csolnoki Bányász Múzeum, Bányászati és Ásványgyűjtemény (Csolnok)

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
NMI gyűjtés,
Ipari és műszaki megoldások,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Csolnok

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A helyi Bányászklub megalakulásakor 2001-ben feladatául tűzte ki a bányászkodás tárgyi emlékeit, dokumentumait az utókor számára megőrizni. A kiállítási tárgyakat sok utánajárással gyűjtötték össze, részben a Lencsehegyi Bányaüzemből, részben önkéntes felajánlásokból, saját gyűjteményekből jött létre a Bányászati és Ásványgyűjtemény. A gyűjteményben a több mint kétszáz éves bányászkodás hagyományait, a lakosság életmódját, szokásait ismerhetik meg az idelátogatók. A gyűjtemény különösen jelentős, mivel szinte egyedülállóan mutatja be a medence bányászatának emlékeit, eszközeit, relikviáit, dokumentumait.

2000-ben befejeződött a lencsehegyi Bányaüzem bezárásával a szénbányászat a Dorogi Szénmedencében. 2001-től már nemcsak a Bányásznapot, hanem a bányászok védőszentjének, Szent Borbálának a napját is megünnepeljük.

Elkészült a bányatérségeket bemutató szabadtéri kiállítás a Művelődési Ház udvarán,látható itt kovácsműhely,csillék,kötélpálya. A tárgyak méltó környezetben állítanak emléket a dorogi szénmedence bányászatának. A szakma előtt egy emlékfal építésével tisztelegtek.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A csolnoki "Csolnoki Bányász Múzeum, Bányászati és Ásványgyűjtemény" sajnos eddig nem került be egyik értéktárba sem, azonban szerepel a Nemzeti Művelődési Intézet által a lehetséges értékjelöltekről összeállított listán. Települési Érték rangra emeléséhez kérjük javasolják a helyi Települési Értéktár Bizottságnál, mint lehetséges települési értéket!A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
csolnok.hu

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
csolnoki-banyasz-muzeum-banyaszati-es-asvanygyujtemeny--media.pdf

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
csolnoki-banyasz-muzeum-banyaszati-es-asvanygyujtemeny--dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek