Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Császári horgásztó
 
 
  Császári horgásztó

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Császári horgásztó

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Természeti környezet,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Császár

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A Császári horgásztó egy közel 9 hektár vízterületű 1,5 m átlagmélységgel rendelkező tó, amely Császár határában csendes, nyugodt környezetben várja az ide látogatókat. A tavat sikerült jól halasított horgászvízzé fejleszteni, melyben igen jól érzik magukat a halak.Jelenleg a leggazdagabban telepített hal a ponty, de megtalálható még amur, compó, kárász, keszegfélék és nem elhanyagolható a ragadozó állomány sem. Szép számban fogható csuka, süllő és az elmúlt években telepítésre került egy kisebb mennyiségű lesőharcsa. A Horgászegyesület azzal a céllal alakult 1986-ban, hogy gazdagítsa a tó élővilágát, óvja, szépítse annak környezetét, valamint kulturált körülményeket és jó fogási lehetőségeket biztosítson a vízterületükön kikapcsolódni vágyó horgászaiknak. A tavat körben nádas veszi körül, mely otthont ad több madárfajnak, megtalálhatóak itt vadkacsák, szárcsák, nádi verebek és megannyi hazánkra jellemző madár. A tó két partját stégek veszik körül, amelyeken szép faházak találhatóak, amiket hétvégén megtöltenek a horgászok, családtagjaik és élvezik a természetet, a csendes környezetet, nyugalmat, amit a környezet biztosít számukra. Azon horgászoknak, akik jobban szeretnek a partról horgászni, található egy parti szakasz, melyet gyönyörű fűzfák, kis kunyhók tesznek igazán kellemes környezetté. Nyáron igazi horgászélmény a hűs fák árnyékában megpihenve horgászni és élvezni a madárcsicsergést és nem utolsó sorban a nagy fogásokat, amikről a horgászok büszkén mesélnek egymásnak.

Minden évben augusztus 20-án megrendezésre kerül a már hagyománnyá vált horgászverseny, amelyre az egyesület tagjain kívül bárki nevezhet, mindenkit szeretettel várunk.

 Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A császári Horgásztó valamennyi császári számára igazi értéket jelent szépségével, nyugalmával. Természeti értékeink sorában fontos helyet tölt be, ezért is javasoljuk felvételét a települési értéktárba.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

---A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
csaszari-horgaszto-305-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
csaszari-horgaszto-305-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek