Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Dr. Burgert Róbert
 
 
  Dr. Burgert Róbert

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Dr. Burgert Róbert

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Egyéb,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Bábolna

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Dr. Burgert Róbert

1924 – 1999

 

Életpálya:

A fürgedi uradalomban gyakornok (1942 – 1945). A Földművelődésügyi Minisztérium Baranya megyei szervezője, gép- és földművesszövetkezet szervezett (1945 -1948), a Magyar Országos Szövetkezetek Központja TSZ – szervezési- és ellenőrzési osztály vezetője (1948 – 1949). Letartóztatják (1949) – ben. A Pécsi Állami Gazdaság segédagronómusa (1951 – 1952), főagronómusa (1952 – 1953), igazgatója (1953 – 1960). A Bábolnai Állami Gazdaság igazgatója, vezérigazgatója, egyúttal az Állami Gazdaságok Országos Egyesülete igazgatótanácsának elnöke is. A Gödöllői Agrártudományi Egyetem egyetemi tanára. Az Új Kézfogás Közalapítvány kuratóriumának elnöke 1995-től. Tevékenysége nyomán alakult ki a bábolnai iparszerű baromfi – hús – tojás termelési rendszer, kutatási bázist alakított ki, amelynek eredménye új állathibridekben, termelési és biológiai programokban Realizálódott. Kezdeményezésére az iparszerű kukoricatermelésre, korszerű termelésszervezésre alakult meg a II. világháború utáni első amerikai – magyar vegyesvállalat, az Iparszerű Kukoricatermelési Rendszer, amelynek utódja a bábolnai IKR Zrt. További közös vállalatok létrehozása is kötődik hozzá; a takarmánykiegészítők területén a BCR, a baromfitenyésztés területén a németországi PROTINAS, a gyors – étkeztetésben a McDonalds Hungária. Az általa Bábolnán meghonosított ill. bővített gazdasági tevékenység növekedő munkaerő igénye magával hozta a település gyors ütemű fejlődését is. Az Agrármodernizációs Program kidolgozásának vezetője, az Integrált Termelésszervezési Rendszerek (ITR – ek) létrehozásának szervezője.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Elismerések, kitüntetések:

- Állami – díj I. Fokozat (1970) – A hibridbaromfi – tartás, az iparszerű baromfihús- és tojástermelés kialakításában és elterjesztésében, valamint a Bábolnai Állami Gazdaság fejlesztésében elért eredményeiért. Megosztott díj.

- Állami díj (1980) – Tudományos eredményekre épülő, iparszerű mezőgazdasági termelési eljárások bevezetéséért és elterjesztéséért.

- A Magyar Televízió közönségszavazataival az Év Embere (1986)

- Kisebbségekért – díj (1997)

- Bronz mellszobrot állítottak Bábolnán a Bábolna Rt. Megbízásából (2003) (Horváth Tibor alkotása)

 A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
barmi-552-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
barmi-552-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek