Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Bányászati gyűjtemény (Tokodaltáró)
 
 
  Bányászati gyűjtemény (Tokodaltáró)

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Bányászati gyűjtemény (Tokodaltáró)

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
NMI gyűjtés,
Ipari és műszaki megoldások,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Tokodaltáró

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Tokodaltáró története – ahogy ezt neve is sugallja – összefonódik a bányászattal. Régészeti ásatások bizonyítják, hogy már a harmadik századi rómaiak is fejtettek itt szenet égetőkemence fűtéséhez.

A „modern kori” bányászat a szénvagyon 1800-as újra felfedezésével kezdődött. Egy történet szerint az egyik kondás talált rá a felszíni kibúvású szénre, melyet az akkori birtokos, Sándor Móric gróf utasítására fejteni is kezdtek.

Az itt termelt szenet 1848-ig a fővárosba is szállították, és a dunai gőzhajózás nyersanyagául is szolgált.

Az 1850 és 1893 közti időszak piaci viszonyai nem kedveztek az itteni termelésnek, de az 1893-ban átadott Almásfüzitő-Esztergom-Budapest vasútvonal újabb lendületet hozott. Igazi beruházások csak az 1895-ös esztendőben kezdődtek, amikor a bánya üzemeltetését a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. vette át. 1896 nyarán kezdték meg az 1650 méter hosszú falazott altáró kihajtását.

Innen származik a település neve, hiszen az altáró köré épültek először az ipari létesítmények, majd a bányaüzem 90 lakóházat épített, 404 lakással. Ez alkotja a mai település magját.

A település és a bányászat történetét bemutató kiállítás, ahol még sok érdekeset megtudhatunk a településről a Bányász Művelődési Házban tekinthető meg.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A tokodaltárói bányászati gyűjtemény sajnos eddig nem került be egyik értéktárba sem, azonban szerepel a Nemzeti Művelődési Intézet által a lehetséges értékjelöltekről összeállított listán. Települési Érték rangra emeléséhez kérjük javasolják a helyi Települési Értéktár Bizottságnál, mint lehetséges települési értéket!A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
tokodaltaro.hu

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
banyaszati-gyujtemeny-tokodaltaro--media.pdf

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
banyaszati-gyujtemeny-tokodaltaro--dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek