Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Bajnai rétes
 
 
  Bajnai rétes

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Bajnai rétes

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Agrár- és élelmiszer-gazdaság,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Bajna

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A rétes Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában ismert tésztás étel, mely igen lágyra hagyott gyúrt tésztából készül. Feltehetőleg a 16. században török hatásra honosodott meg, elődje a Balkánon ma is létező baklava lehetett. A mai formájú feltekert, töltött rétes a 18-19. század fordulóján alakult ki az Osztrák-Magyar Monarchia területén. 

A 19. század óta Magyarországon az ünnepi, lakodalmi étkezéseknél hagyományos édességnek számít. A párizsi Ritz Hotel étlapján a 19. század elején szerepelt a "Rétes Hongrois", melynek elkészítéséhez a réteslisztet Magyarországról rendelték és a cukrászokat Pestre küldték tanulni. 

A 20. század elejére földrajzi értelemben (és társadalmi osztálytagozódás szerint is) a rétes országosan ünnepi étellé vált. Ez alól csak Erdély volt kivétel. A paraszti ünnepeknél (lakodalom, gyermekágyasnak vitt komatál, keresztelő, halotti tor, szilveszter, farsang, búcsú) a rétes nélkülözhetetlen sütemény volt. Ma a rétes fogyasztása kevésbé társul ünnepekhez. A fő étkezéseket követően desszertként kerül az asztalra, de önálló második fogásként i szerepelhet. 

Hasonlóan Bajna is a közkedvelt ételek közé tartozott és tartozik ma is a különböző töltelékekkel készült rétes. Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Napjainkban nagyon kevesen vállalkoznak a rétestészta otthoni elkészítésére. 

A rétes elérhetőségét és közkedveltségét fokozza, hogy néhány évtizede kidolgozták a réteslap készítésének nagyüzemi technológiáját, így minden háziasszony számára adott a lehetőség, hogy rövid idő alatt saját készítésű, magyaros süteményt tegyen a család asztalára. 

A bajnai rétes recept szinte fogalommá vált Bajnán. Nem csak a helyiek, hanem vendégeik is kivétel nélkül szívesen fogyasztják, és érzik a kézzel és szívvel készített ízekben a gyakorlott réteskészítő kiváló munkáját. 

A recept: 

Tészta: 

2,2 kg Kunsági liszt

3 evőkanál olvasztott sertészsír

1,5 l savó

Az így kapott könnyű tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, letakarjuk és 3 órát meleg helyen pihentetjük. 

Töltelék (egy kinyújtott cipóhoz):

túrós - 70 dkg túró,3 egész tojás, másfél pohár tejföl, 3 citrom reszelt héja, 6 tk vaníliás cukor

meggyes - 60 dkg pirított dara, 1 citrom reszelt héja, másfél merőkanál kristálycukor, 2 tk vaníliás cukor, 60 dkg magozott meggy  A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

- Dr. Kövecses Varga Etelka: Rétesfélék Esztergom, Dorog és Nyergesújfalu térségéből, Spori Print Vincze Nyomda Kft., 2014

- Ízőrzők Bajna, 2009.10.25. Duna TV, nava.hu/id/889052/

- Sütemények, tészták könyve, Bp, 1988, Vicana Stúdió

- Vétek György: Rétesshow a kastélyban, hvg.hu, 2007.aug. 11. A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
bajnai-retes-250-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek