Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Bábolna - Öreg akácfa a Ménesbirtok udvarán
 
 
  Bábolna - Öreg akácfa a Ménesbirtok udvarán

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Bábolna - Öreg akácfa a Ménesbirtok udvarán

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Természeti környezet,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Bábolna

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A Szapáry Kastélyhoz tartozó Ménesbirtokra látogatók a nemes arab telivér és a Shagya arab lófajták legszebb példányaiban gyönyörködhetnek. A Ménesbirtok területén található a Hősök kapuja is, egy fogadásokra alkalmas fogadóterem és színházterem, továbbá istállók és egy egykori kovácsműhely. A Ménesbirtok területén tekinthető meg a Ménesudvar, amely egy az épületek által körülölelt, szökőkúttal és virágokkal díszített csodálatos park. 

Bábolna első számú szimbóluma a ló, azonban van egy másik, kevésbé ismert is: az észak-amerikai akác, Közép-Európa legrégebbi akácfája. Az akácfát még 1710-ben ültették az itteni földbirtokosok, a Szapáryak, arra nem is gondolva, hogy 300 év múlva az ide látogatók is csodálhatják még. Méretei lenyűgözőek, nagyobb távolságban hatalmas tölgynek mutatkozik. Mivel nagyon öreg, már a 60-as évektől meg kellett erősíteni az ágait, különben elpusztult volna. Mellmagassági átmérője 203 cm, kerülete pedig 1 275 cm. Márványtábla és kopjafa tiszteleg kora előtt. Mellette látható az egyik leghíresebb ménesparancsnok, Fedlallah el Hadad Mihály mellszobra, a szobor mellett pedig az 1900-as párizsi világkiállítás győztesének, a világhírű O’Bajan lónak a sírja. 
 

 Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Az európai mértékben is különlegességnek számító fa-matuzsálemnek a környezeti, kultúrtörténeti, turisztikai és nem utolsó sorban esztétikai értékeire való tekintettel méltó helye lehet a Megyei Értéktárban. Biztosított védelme és a ráirányuló megbecsülést is feltételező figyelem garancia lehet arra, hogy még sok nemzedék élvezheti látványát.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
babolna--oreg-akacfa-a-menesbirtok-udvaran-655-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
babolna--oreg-akacfa-a-menesbirtok-udvaran-655-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek