Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Az utolsó gulág (Csolnok)
 
 
  Az utolsó gulág (Csolnok)

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Az utolsó gulág (Csolnok)

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
1956-os emlékművek,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Csolnok

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Itt állt 1952-56 között az "utolsó gulág"-ként elhíresült csolnoki bánya-rabtábor.

 

A z 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatásával állította Csolnok község önkormányzata.

2017

 

Az önkormányzat jövőbeli tervei között szerepel egy kilátó építése a területen.

 

Csolnok IX.-es aknai volt rabtábor emlékére

 

Ezen a helyen működött 19525-től 1956-ig a csolnoki rabtábor, ahol főleg politikai elítéltek töltötték büntetésüket és dolgoztak együtt a csolnoki és környékbeli bányászokkal a közeli IX-es, XII-es és XIV-es aknán.

A munkatábor 1952. április 30-án kezdte meg működést 80 elítélttel és az 1956-os forradalom után zárták be. A rabbányászok létszáma 1953-ban még 600 fő alatt volt, majd az elkövetkező években folyamatosan nőtt és 1956 áprilisában 1009 fővel elérte a maximumot. Ez azzal függött össze, hogy az 1956 eleji felülvizsgálatok során egyes munkahely-parancsnokságokat megszüntettek és máshonnan is ideirányították azon elítélteket, akiket még nem akartak szabadon bocsátani. A tábor létszáma ezt követően tovább csökkent, 1956 októberében 600 fő volt.

Számunkra ez a hely Büszkeségpont. A csolnoki és környékbeli bányászok évekig segítették a IX-es aknai politikai elítélteket, szolidarítást és sokszor komoly kockázatot is vállalva. Így, az 1956-os forradalom híre is eljutott a táborba, ahol a politikai elítéltek a bányában tartott éhségsztrájkjuknak köszönhetően, egyetlen puskalövés nélkül vívták ki az egyik utolsó magyar Gulág megszüntetését. Példás összefogásuk és kitartásuk eredményeként minden volt rabbányász törvényesen kiállított szabaduló levéllel térhetett vissza a családjához.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A z 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatásával állította Csolnok község önkormányzata.

2017A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
az-utolso-gulag-(csolnok)-675-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
az-utolso-gulag-(csolnok)-675-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek