Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus dorogi rendezvényére emelt Szénoltár
 
 
  Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus dorogi rendezvényére emelt Szénoltár

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus dorogi rendezvényére emelt Szénoltár

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Dorog

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Dorog 1938-ban bekapcsolódott a 34. Eucharisztikus Kongresszus munkájába. Dr. Schmidt Sándor bányaigazgató meghívására május 30-án Dorogra érkezett a Kongresszus delegáltjainak egy része –köztük öt érsek -, és esti szabad téri istentiszteleten hódoltak a dorogi oltáriszentségnek. Ennek a rendezvénynek volt fő látványossága a 40 méter széles 20 méter magas Szénoltár. A Haranghy Jenő által megtervezett, Gáthy Zoltán által megépített, Mátrai Lajos szobrait magába foglaló szénből felhúzott építmény hármas halmot ábrázolt két oldalt imádkozó angyalokkal, középen a koronával, illetve az eucharisztia jelvényével. A nagyszabású ünnepségen 30 000 ember vett részt, 6000 bányász vonult fel. A világ minden tájára tudósítottak az eseményről. a Magyar Rádió helyszíni közvetítésben számolt be róla. A Szénoltár a II. világháborúban megsérült, majd az 50-es években közömbösséggel kísérve megsemmisült. Ma már csak makett, illetve a régi fotók idézik emlékét. 2018-tól mégis jelképévé kezd válni annak a programsorozatnak, amellyel Dorog - hagyományaihoz ragaszkodva – újfent bekapcsolódik a 2020-ban ismét Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eseményeibe.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A Szénoltár Dorog és Magyarország jóhírét vitte a világba 1938-ban. Egészen eredeti ötlet volt jelezni az építési anyaggal is a település jellegét. Bizonyíték volt arra is, hogy egy kistelepülés is bekapcsolódhat egy világeseménybe, ha ötletes helyszínnel, látványos rendezvénnyel rukkol ki. A Szénoltárt díszítő angyalok motívuma tért vissza 2004-ben, amikor Csíkszentmihályi Róbert angyalt ábrázoló emlékművét avatták a Jubileumi téren, ahol hajdan a Szénoltár állt a várossá avatás 20. évfordulóján. Ez a pihenő angyal látható az 52. Eucharisztikus Kongresszus dorogi rendezvényei tiszteletére kiadott jelvényen is.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

Dorogi lexikon. Második, javított kiadás (Szerk.: Solymár Judit – Kovács Lajos) Dorog Város Önkormányzata - Dorog Város Barátainak Egyesülete. Dorog, 2008

Gáthy Zoltán: Életem – munkáim. „… Dorog is kapcsolatba került a művészetekkel…”Dorogi füzetek 53. Dorog Város Barátainak Egyesülete. Dorog 2017.

Kovács Lajos: Gáthy Zoltán „maradékai” Dorog környékén. Új Forrás 1995. Február

Kovács Lajos: A művészetpártoló Schmidt Sándor Limes 2013. 5.

Kovács Lajos: A dorogi Szent József plébániatemplom katolikus közösségének története. Dorog Város Barátainak Egyesülete. Dorog, 2014.A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
nincs

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
az-1938-as-budapesti-nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-dorogi-rendezvenyere-emelt-szenoltar-767-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
az-1938-as-budapesti-nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-dorogi-rendezvenyere-emelt-szenoltar-767-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek