Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Ászári borkultúra értékei
 
 
  Ászári borkultúra értékei

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Ászári borkultúra értékei

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Agrár- és élelmiszer-gazdaság,
Megyei értékek,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Ászár

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Esterházy borpince

Az Esterházy borpince jelenleg az Ászári Borászati szövetkezet tulajdonában van. A barokk jellegű borpince 1760-1769 között épült Fellner Jakab tervei alapján az Esterházy család megrendelésére, mely eredetileg sörháznak készült.

A körbekerített telek hátsó felén álló épületegyüttes, melynek magját az „U” alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épületszárny alkotja. Udvari homlokzatán befalazott kosáríves árkádok, a középtengelyben oromzatos kapuépítmény van pincelejárattal. Az északi szárnyhoz nyeregtetős toldalékok csatlakoznak, melyek végében, azokra merőleges újabb épületszárny csatlakozik. Az épületrészek alápincézettek, különböző korú és típusú boltozatokkal fedettek. Az épületegyüttest a XX. században átalakították. Az eredeti épületet az Esterházy uradalom építtette a XVIII. század második felében, az újabb épületszárnyak pedig 1910 körül készültek.

A sörfőzés megszűnése után az épület borpinceként került hasznosításra. A filoxéra vész után (1875) hatvan hold szőlőt telepítenek az urasági szőlőben. A tulajdonos, gróf Esterházy Móric (1855-1925) 1900-ban telepíti be az ászokhordókat a pincébe. Az ászári szőlőtermő területek az Ászár – Neszmély – Bársonyos történelmi borvidék részét képezik és több évszázados múltra tekintenek vissza. Az itt termelt borok a XVII. századtól kezdve kellő élvezetet nyújtanak az ide látogató és ünnepelni vágyó embereknek. A tájra jellemző ízeket, zamatokat a kellemes őszi napfény érleli.

A nagy szakértelemmel készült borokat a 250 éves borpincében tárolják, ahol valamennyi tájegységre jellemző fajta megtalálható. Jelenleg a pincében tárolt és forgalmazott borok a következők: Ezerjó, Olaszrizling, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Cserszegi fűszeres, Királyleányka, Asszonyfektető. Régebben volt még Irsai Olivér is. Folyóborként tárolnak még Soproni kékfrankost is.

 

Asszonyfektető

Az Ászári Borpince egyik különlegessége az „Ászári Asszonyfektető” fantázia nevű minőségi bor, mely a Szürkebarát szőlő aszúszemeiből készül. Erre a szőlőfajtára jellemző, hogy nem minden évben aszúsodik, csak a kifejezetten meleg és napos szőlőérlelő időjárás esetén, ezért is ilyen közkedvelt, keresett és drága.

Az első asszonyfektető az 1960-as évekből származott a grófi Sauvianon blanc fajtából. Az „Asszonyfektető” fantázia név is elbeszélésből, egy helyi anekdotából származik, miszerint a legendás évjáratban nagy mennyiségű töppedt bogyó képződött, melyet a bogyózó nem választott le és a kocsánnyal együtt kidobott, így az kárba veszett volna. 

A kocsány és a töppedt bogyók szétválasztására kitalálták, hogy ez a művelet babrostával is megoldható.

Somogyi Lajos - az akkori borász - elküldte egyik fiatal Imre nevű dolgozóját egy közelben lakó fiatalasszonyhoz a babrostáért. A rosta csak nagy késéssel érkezett meg, amiért Lajos bácsi leszidta Imrét, aki a késése indokául ezt válaszolta: „De Lajos, meg is kellett ezt szolgálni !”

Az ászári borok a megyei és az országos borversenyeken számos alkalommal sok-sok érmet nyertek és kiváló minősítést kaptak. Jelenleg is nagyon sokan keresik és szeretik az Asszonyfektetőt, mely a borkóstolók végén is felteszi az „íre” a pontot.

 

 Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Az ászári borpince a borvidéken szinte egyedül álló barokk jellegű és a neves építész – Fellner Jakab – tervei alapján készült pince, mely a mai napig is betölti eredeti funkcióját. Maga az épület építészeti szempontból is egy érdekes turisztikai látványosság, de funkcióját tekintve a legideálisabb hely a minőségi borok tárolására. Műemlék jellegű és védettség alatt álló építmény, melyből a megyében és az országban is csak kevés van. A benne lévő eredeti Esterházy hordókkal együtt a borászati szakmában is egyedül álló építmény megyén belül és országos viszonylatban is.

Az „Ászári Asszonyfektető” fantázia nevű borkülönlegesség az Ászári Borpince egyik legkedveltebb, legkeresettebb és legdrágább minőségi bora, melyet nemcsak helyben, hanem országosan is nagyon sok helyen ismernek és keresnek. Minősége vetekszik a Tokaji Aszúéval. Ez a borkülönlegesség tovább öregbíti az Ászár – Neszmély - Bársonyos történelmi borvidék hírnevét.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
aszari-borultura-ertekei-649-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
aszari-borultura-ertekei-649-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek