Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Ásványkiállítás (Úny)
 
 
  Ásványkiállítás (Úny)

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Ásványkiállítás (Úny)

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
NMI gyűjtés,
Turizmus,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Úny

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

2011 tavaszán Dr. Juhász Árpád nyitotta meg az únyi ásvány-, őslény- és természetfotó kiállítást.

A gyűjtemény nagyobb része Varga László magángyűjtése, a többi része csere, vásárlás vagy ajándékként került ide.  A bemutatott darabok fele hazánk természeti értékeit mutatja be, negyede Erdélyből, utolsó negyede pedig Földünk legkülönbözőbb részeiről származik az északi sarkkörtől a déli sarkkörig. A kiállításon körülbelül 1200 ásvány, 250 ősmaradvány, 150 ma élő puhatestű vázmaradványa látható, valamint egy természetfotó kiállítás a gyűjtő képeiből.

Több vitrinben, tárolóban a dorogi BEBTE tevékenységét szemléltető prezentációk láthatók a Sátorkőpusztai kristálybarlangban végzett tevékenységeiről, az egyesület által szervezett vulkántúrákról, egyéb kirándulásokról, valamint az egyesület tagjainak publikációiról.

A kiállításhoz kapcsolódóan igény szerint ismeretterjesztő előadásokat, természetfilm vetítéseket, ásvány- és őslénygyűjtő, illetve természetjáró kirándulásokat is tartanak bármilyen korosztálynak.  Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Az únyi ásványkiállítás sajnos eddig nem került be egyik értéktárba sem, azonban szerepel a Nemzeti Művelődési Intézet által a lehetséges értékjelöltekről összeállított listán. Települési Érték rangra emeléséhez kérjük javasolják a helyi Települési Értéktár Bizottságnál, mint lehetséges települési értéket!A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
http://bebte.hu/megnyitottuk-termeszetismereti-muzeumunkat-unyon/

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
asvanykiallitas-uny--media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
asvanykiallitas-uny--dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek