Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Angolpark (Kisbér)
 
 
  Angolpark (Kisbér)

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Angolpark (Kisbér)

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Természeti környezet,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Kisbér

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A Batthyány-kastély köré épült, eredetileg 100 holdnyi területen fekvő angolkertet gróf Batthyány Antal József építtette 1774-ben.

A parkhoz tartozó tó duzzasztó átereszén vízesést alakítottak ki, e fölött a vizek istenének, Neptunnak a szobrát helyezték el. Ez a kert Magyarországon az egyik legkorábban épített történeti értékű tájképi kertünk, amit az angolkertek előírásainak megfelelően kavicsozott sétányok hálóztak be.

A park részét képezi a Pokol-domb, a Neptun-szobor, valamint a Nagy-tó.

Pokol-domb: Ma is megtalálható a park kiemelkedő részén a mészkősziklából épült regényes "Pokol" műrom, amely egy barlangrendszerbe torkollik. A mesterséges domb eredeti célja az volt, hogy a város felől eltakarja a labirintus bejáratát.

Az idők folyamán az építmény célja feledésbe merült, ezért a lakosság "Pokol"-nak nevezte el, a keletkezésére pedig a saját elképzelésük szerint találtak ki történeteket.

Neptun-szobor: A vízesést áthidaló boltíves híd felett áll a Neptun mészkősziklából faragott, nagyméretű kőszobra, melyet 1830 körül készített Joseph Klieber bécsi szobrász.

Sajnálatos módon a mészkő nem állta ki az idő múlását, így mára a szobor teljesen amorffá, felismerhetetlenné vált. Eredeti formája a Nagy-tó partján fekvő Mini-Magyarország Makett Parkban kicsinyített másán tekinthető meg.

Nagy-tó: Az angolkerthez tartozik a korábban épített halastó is, melyre a kastély déli szárnyának ablakaiból gyönyörű kilátás nyílik. A tavat pompás tavirózsa és sulyom díszítette, és a tó felső, déli részén gróf Batthyány Kázmér még egy hangulatos szigetet is építtetett, amelyen a kor divatos növényei díszelegtek.

A tavat egy jegenyesoros sétaúton lehetett körbejárni.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A kisbéri Angolpark Magyarország egyik legkorábban épített tájképi kertje, mely a Batthyányok keze nyomát magán hordozva csendes, nyugodt környezetével, szépségeivel és látnivalóival méltán érdemes a települési értéktárba való felvételre.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

Hegedűs Pál: örökségünk Hegedűs Pál - Jaksics György: Üdvözlet KisbérrőlA nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
angolpark-kisber--media.pdf

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
angolpark-kisber--dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek