Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Aknakapuzatok
 
 
  Aknakapuzatok

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Aknakapuzatok

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Épített környezet,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Tatabánya

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Az egykori tatabányai bányaüzemek megmaradt  lejtakna kapuzatai. A tatabányai bányászatra jellemző volt, hogy a termelvényt un. lejtősaknákon keresztül hozták a felszínre. 1945 előtt a lejtősaknák bejáratát építészeti díszítő elemekkel is ellátott kapuzat jelezte. 1945-ig 15 kapuzat készült. A bányaüzemek bezárása után a lejtősaknákat betömedékelték a kapuzatot elbontották. Jelenleg 4 kapuzat látható még az egykori X, XI, XII, XIV bányaüzemeké.Az egykori tatabányai bányaüzemek megmaradt  lejtakna kapuzatai. A tatabányai bányászatra jellemző volt, hogy a termelvényt un. lejtősaknákon keresztül hozták a felszínre. 1945 előtt a lejtősaknák bejáratát építészeti díszítő elemekkel is ellátott kapuzat jelezte. 1945-ig 15 kapuzat készült. A bányaüzemek bezárása után a lejtősaknákat betömedékelték a kapuzatot elbontották. Jelenleg 4 kapuzat látható még az egykori X, XI, XII, XIV bányaüzemeké.Az egykori tatabányai bányaüzemek megmaradt  lejtakna kapuzatai. A tatabányai bányászatra jellemző volt, hogy a termelvényt un. lejtősaknákon keresztül hozták a felszínre. 1945 előtt a lejtősaknák bejáratát építészeti díszítő elemekkel is ellátott kapuzat jelezte. 1945-ig 15 kapuzat készült. A bányaüzemek bezárása után a lejtősaknákat betömedékelték a kapuzatot elbontották. Jelenleg 4 kapuzat látható még az egykori X, XI, XII, XIV bányaüzemeké.Az egykori tatabányai bányaüzemek megmaradt  lejtakna kapuzatai. A tatabányai bányászatra jellemző volt, hogy a termelvényt un. lejtősaknákon keresztül hozták a felszínre. 1945 előtt a lejtősaknák bejáratát építészeti díszítő elemekkel is ellátott kapuzat jelezte. 1945-ig 15 kapuzat készült. A bányaüzemek bezárása után a lejtősaknákat betömedékelték a kapuzatot elbontották. Jelenleg 4 kapuzat látható még az egykori X, XI, XII, XIV bányaüzemeké.Az egykori tatabányai bányaüzemek megmaradt  lejtakna kapuzatai. A tatabányai bányászatra jellemző volt, hogy a termelvényt un. lejtősaknákon keresztül hozták a felszínre. 1945 előtt a lejtősaknák bejáratát építészeti díszítő elemekkel is ellátott kapuzat jelezte. 1945-ig 15 kapuzat készült. A bányaüzemek bezárása után a lejtősaknákat betömedékelték a kapuzatot elbontották. Jelenleg 4 kapuzat látható még az egykori X, XI, XII, XIV bányaüzemeké.Az egykori tatabányai bányaüzemek megmaradt  lejtakna kapuzatai. A tatabányai bányászatra jellemző volt, hogy a termelvényt un. lejtősaknákon keresztül hozták a felszínre. 1945 előtt a lejtősaknák bejáratát építészeti díszítő elemekkel is ellátott kapuzat jelezte. 1945-ig 15 kapuzat készült. A bányaüzemek bezárása után a lejtősaknákat betömedékelték a kapuzatot elbontották. Jelenleg 4 kapuzat látható még az egykori X, XI, XII, XIV bányaüzemeké.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Tatabánya ipartörténetének egyedi építészeti emlékei, országos viszonylatban is ritkák. A kapuzatok helyi védelmet is élveznek.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

TMJV 23/2008.(IX.29.) Kgy. sz. rendelete a városépítészeti szempontból helyi   védelem alá helyezett építészeti értékek  megóvásáról) módosítására és kiegészítésére.A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
aknakauzatok-779-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek