Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Tata, Agostyán - Ágoston-ligeti Ökofalu
 
 
  Tata, Agostyán - Ágoston-ligeti Ökofalu

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Tata, Agostyán - Ágoston-ligeti Ökofalu

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Tata

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A Természetes Életmód Alapítvány egy új szellemű kísérletnek ad helyt a Gerecsei Tájvédelmi Körzet tőszomszédságában. Egy kisebb, középkori települést épít, melynek alapját a közeli Baj községhez tartozó Öregkovács-hegyi ásatások adják.

Az ásatás során előkerült Árpád-kori körtemplom és a mellette feltárt későközépkori nemesi udvarház feltárása befejeződött. Az alapítvány szeretné megteremteni az érdeklődők számára az itteni tartózkodás vonzó feltételeit, valamint a kirándulás lehetőségét a zöldturizmus kedvelőinek. A természeti-, táji értékekkel harmonizáló vendégház kitűnő alkalmat kínál az időnként elemi szükségletként jelentkező lelassulásra, lecsendesedésre, és feltöltődésre.

Szellemi táplálékul a humán-ökológiai oktatóközpont programjai szolgálnak. Mindezeket keretbe fogja egy természetgazdálkodási modell, ahol a területen élő emberek közössége próbál fenntartható módon együtt élni azokkal az „útitársaikkal,” akik már korábban is itt voltak.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Az alapítvány által kezelt 20 ha különleges terület, 2006 óta Natura 2000 besorolást kapott. Musicz László, az Által-ér Szövetség szakmai igazgatója támogató levelében kiemeli, hogy a Természetes Életmód Alapítvány 1993 óta a komplex nevelési programjai segítségével mintát mutat, a természetközeli életmód, a múltunk tisztelete iránt. Kiemelkedő a Történeti Ökológiai programjuk, ahol az Ökofaluba látogatók, óvodástól az egyetemistákig a nagy létszámú családokig találkozhatnak az elődeink életmódjával, a hagyományok tiszteletével. Bemutatják, egy ásatás eredményeként (Baj, Öregkovács-hegy) a XIII.-XVI század életmódját, építkezését, táplálkozását, gazdálkodását, lelki életét, egy középnemesi falu múltján keresztül, felhívják a figyelmet a Tatai Várban található állandó kiállítás leletanyagára. A program címe: „Séta utcai ruhában a középkorban”.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

-A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
www.teaagostyan.hu/

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
agostyan-agoston-ligeti-okofalu--media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
agostyan-agoston-ligeti-okofalu--dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek