Komárom-Esztergom megyei Értéktár : Almásfüzitő- Viniseera szőlőmag mikroőrlemény termékcsalád
 
 
   Almásfüzitő- Viniseera szőlőmag mikroőrlemény termékcsalád

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Almásfüzitő- Viniseera szőlőmag mikroőrlemény termékcsalád

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Agrár- és élelmiszer-gazdaság,
Megyei értékek,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Almásfüzitő

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A TRANSMlSSIÓ Kft. 1991-ben alakult. Széleskörű szolgáltatási és 
kereskedelmi tevékenységet folytatott 2008-ig. 2007. végén a kft. ügyvezetője Jankovszky Sándor felkérést kapott egy kutatás-fejlesztési pályázat kapcsán elkészült újszerű őrlőberendezés tökéletesítésére. Az ő szakértelme és egy eredményes együttműködés alapján létrehoztak egy légtechnikai elveken működő őrlőberendezést, melyen különböző szerves és szervetlen anyagokat őröltek meg átlagosan 20 mikron alatti szemcseméretű porrá.

Az őrlőberendezés a társaság almásfüzitői telephelyén lett felállítva, és 
kísérleti gyártásba kezdtek. Ez a típusú őrlés rendkívül energia igényes ezért a kísérletek során keresték azokat az anyagokat, melyeknek őrlése gazdaságos lehet. Ekkor találkoztak a szőlőmagolaj előállítása során keletkező kipréselt anyagnak, mint mellékterméknek a továbbfeldolgozási lehetőségével. Szakmai és szakirodalmi ismereteik alapján tudták, hogy a szőlőmag rendkívül értékes polifenolokat tartalmaz, de hagyományos technológiákkal a szőlőmag megőrlése ezideig nem sikerült, 
legalábbis olyan formában, hogy az élvezhetően fogyasztható legyen. A szőlőmagban 4000 fajta polifenol található, melyek az egészség megőrzéséhez nagyon fontosak. Jótékony hatását igazolták a rákbetegségekben, az Alzheimer kórnál, keringési problémáknál. 2008-ig a világban csak durva őrlésű 100-150 mikronos szemcseméretű lisztek készültek. 2008-ban Jankovszky Sándornak és csapatának sikerült először a világon 20 mikron alatti szemcseméretű mikroőrleményt előállítani a szőlőmagból.

A szőlőmag mikroőrleményt, mint élelmiszert és étrend-kiegészítőt 
kívánták forgalomba hozni. Ehhez kidolgozták azt a technológiát, amellyel már 
szüreteléskor a keletkezett szőlőtörkölyt (amely a magot és a héjat tartalmazza), 
mint borászati melléktermék, élelmiszerként kezeljék. Természetesen az élelmiszer előállításhoz szükséges volt, hogy az 
élelmiszer-biztonsági előírásoknak mindenben megfeleljen a termékgyártás. 
2008-ban ezért megépítették a szőlőmag őrlő üzemet. A szükséges 
engedélyek beszerzése után az OÉTI-vel regisztráltatták a szőlőmag 
mikroőrleményt, mint étrend-kiegészítőt, és elkezdték annak gyártását és 
forgalomba hozatalát.

Kifejlesztették a VINISEERA® termékcsaládot. Megállapodásokat kötöttek a hazai nagyobb borászatokkal a szőlőmag mikrobiológiailag tiszta előállítására és annak felvásárlására.

Termékek:
VINISEERA® Kékszőlőmag olaj
VINISEERA® Kékszőlőmag mikroőrlemény
VINISEERA® Plusz Kékszőlőmag-és héj mikroőrlemény keveréke
Ügyvezető: Jankovszky Sándor



Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:
A VINISEERA szőlőmag mikroőrlemény termékcsalád egy valódi magyar 
termék, ami teljes mértékben kötődik Almásfüzitőhöz.
Itt került kifejlesztésre és tökéletesítésre az az őrlőberendezés, amellyel nagyon 
sokféle mikroőrleményt lehet előállítani.
 
Megalkották azt az eljárást, hogy a szőlőmag törkölyt miként dolgozzák fel, 
hogy egészséges magot nyerjenek ki. A technológiai fejlesztés révén olyan 
hidegsajtolást végeznek, hogy a nyomással keletkező hő hatást mind a magnál, 
mind az olajnál elkerüljék.
 
Az őrléssel olyan mikroőrleményt nyertek, melyben a részecskék élei, csúcsai 
eltűnnek, lekerekített szemcsék kerülnek csak a szervezetbe, ellentétben a mechanikus őrlés során, amikor az anyagok szilánkosan, különféle élekkel törnek, melyek a bélcsatornába kerülve károsíthatják is a szervezetet.
A többéves őrlési gyakorlattal elérték, hogy termékek átlagos szemcsenagysága 10 mikron.
 
20l0-től hidegen sajtolt szőlőmag olajat is állítanak elő.
 
A termék 2009-ben a Vértes Expo vásárdíját nyerte el, emellett a 
Közép-Dunántúli Regionális Innovációs Díj pályázatán a társaság munkáját 
pozitívan értékelték.
 
2010-ben a vállalkozás „Komárom-Esztergom megye innovációs 
vállalkozása 2010" címet kapta meg.
 
A hazai piac mellett a Nemzeti Kereskedőház közreműködésével számos nemzetközi kiállításon és gazdasági csúcstalálkozókon vettek részt.
2013 Japánban, illetve Szerbiában
2014 Szlovéniában
2015 Svájcban
2016 Kínában
 
2013-tóI rendszeresen részt vesznek Szerbiában a Novi Sadban megrendezett 
vásáron, valamint a Szabadkai Mezőgazdasági Kiállításon.
 
A VINISEERA® Plusz szőlőmag- és héj mikroőrlemény elnyerte a Szakmai Elit Szervezet a "Év kiváló terméke 2018" díját.


A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

II. Mellékletek:



Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
-a-jozsef-attila-megyei-es-varosi-konyvtar-muzealis-gyujtemenye-769-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
 

  Legfrissebb:





 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek