Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Tatabánya - „Új Forrás” folyóirat
 
 
  Tatabánya - „Új Forrás” folyóirat

I. A kiemelkedő nemzeti érték adatai:

Térkép
A nemzeti érték megnevezése:
Tatabánya - „Új Forrás” folyóirat

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
Megyei értékek,
Kulturális örökség,

A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
Tatabánya

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Az 1969-ben Payer István és Sárándi József szerkesztésében indult irodalmi lap kezdettől teret adott a magyar irodalom országosan (el)ismert alkotóinak és a helyi kötődésű tehetségeknek.

Az eleinte még csak évi 3 lapszámmal jelentkező antológiában így szerepelhetett Weöres Sándor, Fodor András, Csoóri Sándor és Vasadi Péter mellett Mezey Katalin, Tóth László és Győri László.

Ehhez az orgánumhoz kötődik az 1956-os forradalom megrázó ábrázolása, Nagy Gáspár versében, amiért az ominózus lapszámot zúzdába küldték.

Az Új Forrás szerkesztői számos Komárom-Esztergom megyei irodalmárnak adtak bemutatkozási lehetőséget. Többek között Avar Ferenc, Faludi Ádám, Holló András, Kakuk Tamás, Mári Sándor József, Pollágh Péter, Sopotnik Zoltán, Rigó József, Vasi Ferenc Zoltán publikál(t) a lap hasábjain. A tehetséggondozáson túl Monostori Imre vezetése alatt erősödött fel az Új Forrás kritikai, irodalomtörténeti jellege.

A helyi tehetségeket bemutató 1989-es antológiában tűnt fel Jász Attila, a mostani főszerkesztő, aki a gyermekirodalom, a kritika, az interjú irányába fejlesztette tovább a lapot, napjainkra összművészeti fórummá bővítve azt.

A Kortárs Galériában rendezett lapszámbemutatók a helyi törzsközönségen túl fővárosi érdeklődőket is vonzanak.

A 2014-es évfolyam első lapszámát a Librarius az esztendő 3. legjobb magyar tematikus összeállításaként említette.Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Az ország legkisebb megyéjének időszaki kiadványából elismert művészeti műhellyé nőtte ki magát az Új Forrás. Szerkesztői generációk adták át egymásnak azokat az értékeket, melyek a lap továbbélésén túl a folyamatos fejlődést segítik. Úgy tudott megújulni és bővülni, hogy a helyi alkotók fóruma is maradt.

A szerkesztőség a kortárs előadó művészet legjobbjainak bevonásával szólítja meg a fiatal generációt, akik az idősebbekkel közös fórumokon jutnak sokszínű és aktuális szellemi táplálékhoz.A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

https://www.facebook.com/groups/147600478597965/?fref=tsA nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:
www.jamk.hu/ujforras/index.htm

II. Mellékletek:Fénykép, audiovizuális dokumentum letöltése:
--uj-forras--irodalmi-muveszeti-es-tarsadalmi-folyoirat-media.jpg

Megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek letöltése:
--uj-forras--irodalmi-muveszeti-es-tarsadalmi-folyoirat-dokumentumok.pdf
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek