Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Vetélkedő 2016
 
 

  Vetélkedő 2016

Parlamenti látogatáson a megyei iskolások

A „Megismerem- Megszeretem- Megőrzöm” vetélkedőn induló iskolás csapatok hétfőn parlamenti látogatáson vettek részt a megyei országgyűlési képviselők meghívására.

 

A vetélkedőn részt vevő csapatok, több mint száz diák és felkészítő tanáraik a döntő alkalmával meghívást kaptak az Országházba, ahol Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, valamint a megyei országgyűlési képviselők, Czunyiné dr. Bertalan Judit, Bencsik János és dr. Völner Pál fogadták őket, és kísérték őket körbe. A csaknem ötven perces parlamenti séta alkalmával a gyerekek idegenvezető segítségével tekinthették meg az épület díszlépcsőjét, kupolacsarnokát, felsőházi üléstermét, megismerkedhettek továbbá az Országház történetével, építészetével és a benne található műalkotásokkal is. A helyszínen Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke ismét gratulált a vetélkedőn elért szép eredményeikhez, és örömét fejezte ki, hogy minden résztvevő csapat elfogadta a meghívást. A verseny fővédnöke, Dr. Völner Pál elmondta, reméli, a gyerekek továbbra is foglalkoznak majd az értékekkel és az értékgyűjtéssel, a döntőben magukévá tett tudást pedig hasznosítják majd.  Czunyiné Dr. Bertalan Judit ezután a megye és az Országház építészeti kapcsolódási pontjaira hívta fel a gyerekek figyelmét, Bencsik János pedig az érték- és hagyományőrzés fontosságával kapcsolatosan osztotta meg gondolatait a diákokkal. Valamennyi résztvevőnek nagy élmény volt a látogatás, amely csakúgy mint a vetélkedő, egyaránt szólt az ismeretterjesztésről és a szórakozásról is. 

 

 


 

Értéktár vetélkedő: megismerték, megszerették, megnyerték

Február 14-én tartották a megyei önkormányzat által szervezett „Megismerem- Megszeretem- Megőrzöm” vetélkedő döntőjét: az általános iskolások közül az oroszlányi Hunyadi Általános Iskola, a középiskolások közül pedig a Tatai Református Gimnázium végzett az első helyen – a verseny győzteseiként e-book olvasókkal gazdagodtak. 

Kedden a tatai polgármesteri hivatal dísztermében került sor a megyei értéktár vetélkedő döntőjére. Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke a megmérettetés előtt köszöntötte a megjelenteket, és elmondta, öröm, hogy ennyi gyerek kapcsolódott be a vetélkedőbe, a verseny segítségével pedig közelebb került értékeinkhez, a megyéhez. „igyekeztünk olyan döntőt szervezni, amely ismeretterjesztő és szórakoztató formában alapoz az értékekre és mutatja be azokat” – hangsúlyozta. 

A csapatoknak a verseny során számos interaktív feladatot kellett megoldaniuk: keresztrejtvényt fejtettek, könyvtári katalógusban kerestek, néptánccal ismerkedtek, zene és ruházat alapján ismerték fel a megyei értékeket, valamint a vetélkedő részeként kiselőadásukban bemutatták a korábbi fordulóban általuk feldolgozott megyei kincseket is. Az általános iskolás csapatok között szoros volt a küzdelem, a zsűri értékelése alapján végül az oroszlányi Hunyadi Általános Iskola csapata végzett az első helyen, a tatabányai Bánhidai Jókai Mór Általános Iskola a második helyen, a szintén tatabányai Móra Ferenc Általános Iskola pedig a harmadik helyen. A középiskolások is hasonlóan jól szerepeltek, ők délután 14 órától mérték össze tudásukat a megyei értékek és a hungarikumok terén. Ebben a korkategóriában a Tatai Református Gimnázium csapata végzett az élen, a tatai Eötvös József Gimnázium a második helyen, míg az esztergomi TSZC Balassa Bálint Szakgimnázium a harmadik helyen. Az első helyezettek e-könyvolvasókkal, a második helyezettek 15 ezer forint értékű könyvutalvánnyal, a harmadik helyezettek pedig 10 forint értékű könyvutalvánnyal gazdagodtak. Ezen kívül a felkészítő tanárok munkáját is díjazta az önkormányzat. 

A verseny előtt közönség-szavazást is indult egy like-verseny keretében, ahol a legtöbb kedvelést az Eötvös József Gimnázium csapata gyűjtötte – így iskolájuk egy 50 ezer forint értékű könyvutalványt vehettek át a zsűritől.

A zsűri elnöke, Czunyiné Dr. Bertalan Judit értékelésében elmondta, a csapatok teljesítményén látszott, hogy alaposan felkészültek, a vetélkedő pedig többek között alkalmas volt a megszerzett tudásanyag rendszerezésére is. „Azt is vigyétek haza, hogy gazdag megye vagyunk, ez a verseny pedig azt is megmutatta, mindaz, ami tradíció, múlt és érték, arra a jövőben is alapozhattok.”

„Büszkék lehetünk a kincseinkre és az értékeinkre, de fontos, hogy ezt ne csak az idősebbek ismerjék, hanem a diákok is közelebb kerüljenek hozzájuk. Ebben fontos szerepe volt a vetélkedőnek is” – fogalmazott Kancz Csaba, a zsűri másik elnöke. 

A verseny fővédnöke dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, védnöke Bencsik János országgyűlési képviselő volt, a zsűri elnökségét Czunyiné Dr. Bertalan Judit és Kancz Csaba látta el, a diákok zsűrizését pedig Berczellyné Nagy Mariann, a TSZC igazgatója, Dr. Horváth Géza, a József Attila Megyei és Városi Könyvtár könyvtárosa, valamint Popovics György, a megyei közgyűlés és a Megyei Értéktár Bizottság elnöke vállalta. 

A vetélkedő a Földművelésügyi Minisztérium által kiírt „HUNG-2016” pályázatból, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat szervezésében és a József Attila Megyei és Városi Könyvtár lebonyolításában jött létre. 

 

 

 


 

Online is követhető lesz a döntő! 

Jó hírünk van! Az Értéktár Vetélkedő döntőjének nagy pillanatairól, a döntő hangulatáról azok sem maradnak le, akik nem tudnak a helyszínen szurkolni a csapatoknak! A versenyt ugyanis élőben közvetíti majd a Tatai Tv, illetve a tata.hu oldalon élőben is követhető lesz!

 


 

Döntőjéhez közeledik az Értéktár Vetélkedő

A megyei közgyűlés elnöke, Popovics György kedden sajtótájékoztató keretében ismertette a háromfordulós vetélkedő közelgő döntőjének részleteit. „Az első fordulóban egy helyi értéket kellett feldolgozniuk a 4 fős csapatoknak, a második fordulóban egy online tesztet kellett kitölteniük. A döntőben ezekhez képest interaktívabb feladatokkal találkoznak majd: szóbeli, számítógépes és gyakorlati feladatokból álló megmérettetésre is számíthatnak, illetve be kell mutatniuk az általuk feldolgozott értéket is” – tájékoztatott a megyei közgyűlés elnöke.

A diákok értékes nyereményekért szállnak harcba: az első helyezetteket e-könyvolvasókkal jutalmazza a megyei önkormányzat, de a további helyezettek és a felkészítő tanárok munkáját is díjazzák. A Megyei Értéktár közösségi oldalán egy like-versenyt is hirdettek: az az iskola, amelynek csapata február 13-ig a legtöbb kedvelést kapja csapatképére, a döntő napján ötvenezer forint értékű különdíjban részesül. Február 20-án ráadásul a vetélkedőbe bekapcsolódó minden csapat, így azok is, akik nem jutottak tovább a döntőbe, parlamenti látogatáson vesznek részt a megyei országgyűlési képviselők, Czunyiné dr. Bertalan Judit, Bencsik János és dr. Völner Pál meghívására.

A verseny fővédnöke dr. Völner Pál, az igazságügyi Minisztérium államtitkára, védnöke Bencsik János országgyűlési képviselő, a zsűri elnökségét Czunyiné dr. Bertalan Judit és Kancz Csaba látja el, a diákok zsűrizését pedig Berczellyné Nagy Mariann a TSZC igazgatója és dr. Horváth Géza a József Attila Megyei és Városi Könyvtár könyvtárosa, valamint Popovics György a megyei közgyűlés elnöke vállalta.

A döntőre február 14-én kerül sor: 10 órától az általános iskolás csapatok, 14 órától pedig a középiskolások mérik össze tudásukat a tatai polgármesteri hivatal dísztermében. A versenyt élőben közvetíti a Tatai TV és a tata.hu oldalon az érdeklődők számára élőben is követhető lesz!

 

 


 

Indul az Értéktár Vetélkedő like-versenye!

A megyei önkormányzat által szervezett Értéktár vetélkedő döntőjéig már csak két hét van hátra. Amíg a döntőbe jutott csapatok lázasan készülődnek, lehetőség van buzdítani őket, és hozzájárulni, hogy egyikük értékes meglepetés különdíjban részesüljön! Most kiderül, melyik csapatnak van a legnagyobb szurkolótábora!

Nem kell mást tenni, mint lájkolni az Értéktár Facebook-oldalát - https://www.facebook.com/kemertektar/ - és az ott található albumban a döntőbe jutott iskolások csapatképét!  A szavazás január 30-án, hétfőn 10 órakor indul és február 13-án, 15 órakor zárul. A döntő napján a zsűri a különdíjat annak ítéli oda, aki a megadott határidőig a legtöbb lájkot kapta képére! 

 

Jó szurkolást és lájk-gyűjtést kívánunk!

 


 

Íme a döntősök listája!

Sikeresen zajlott a „Megismerem – Megszeretem – Megőrzöm” című vetélkedő második fordulója: 21 iskola 22 csapata mérte össze tudását. A zsűri értékelése alapján a következő 6 csapat örülhet a döntőbe jutásnak:

az általános iskolák közül az Oroszlányi Hunyadi Általános Iskola, a Móra Ferenc Általános Iskola Tatabánya és a szintén tatabányai Bánhidai Jókai Mór Általános Iskola

a középiskolák közül a Tatai Református Gimnázium, a tatai Eötvös József Gimnázium és az esztergomi TSZC Balassa Bálint Szakgimnázium. 

 

Gratulálunk a döntőbe jutott diákoknak, és várjuk őket a következő, végső megmérettetésre!

 

Bemutatkoznak az iskolák

Szervezőként nagy öröm számunkra, hogy a megyei önkormányzat által szervezett "Megismerem - Megszeretem - Megőrzöm" vetélkedő felkeltette a diákok érdeklődését: 18 intézményből 19 csapat jelentkezett. Figyelem, a csapatok külön-külön az Értéktár Facebook-oldalán kerülnek bemutatásra! Az alábbi posztban elsőként az oroszlányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola 8.C osztályos tanulói mutatkoztakk be. Érdemes figyelemmel követni az oldalt, hamarosan érkezik a többi csapatbemutkozó!

 

A vetélkedőn résztvevő iskolák teljes listája: 

Bajnai Simor János Általános Iskola

Oroszlányi Hunyadi Általános Iskola

Süttői II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

Bánhidi Jókai Mór Általános Iskola Tatabánya

Móra Ferenc Általános Iskola Tatabánya

Talentum Általános Iskola és Gimnázium Tata

Hamvas Béla Gimnázium Oroszlány

Eötvös József Gimnázium és Kollégium Tata

Tatabányai Árpád Gimnázium

Tatai Református Gimnázium

Alapy Gáspár Kollégium Komárom

Temesvári Pelbárt Gimnázium Esztergom

Tatabányai Széchenyi István Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium (2 csapat) Komárom

Esztergomi Dobó Katalin Gimnázium

Tatabánya Balassa Bálint Szakgimnázium Esztergom

TSZC Mikes Kelemen Felnőtt és Ifjúsági Gimnáziuma és Szakközépiskolája Tatabánya 

TSZC Bláthy Ottó Szakgimnázium Tata

TSZC Eötvös Lóránd Szakközépiskolája és Szakiskolája Oroszlány

TSZC Kultsár István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Tatabánya

TSZC Műszaki Szakgimnáziuma

Kodály Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 

 


 

Vetélkedőre hív a megyei önkormányzat

„Megismerem - Megszeretem – Megőrzöm címmel szervezett vetélkedőt az iskolások számára a megyei önkormányzat. Január 17-én a második fordulóban általános- és középiskolás csapatok mérik össze tudásukat. Vajon mely települések diákjai jutnak a februári döntőbe?

 

A háromfordulós vetélkedő célja, hogy a fiatal korosztály jobban megismerje a magyar kultúra értékeit, ezáltal erősödjön kötődésük nemzetünkhöz, szűkebb hazánkhoz, illetve maguk is bekapcsolódjanak az értékgyűjtő, hagyományőrző munkába. A 4 tagú csapatoknak az első fordulóban ezért egy olyan települési nevezetességet kellett feldolgozniuk, mely még nem szerepel a megyei értékek között. A második fordulóra január 17-én, kedden kerül sor – a csapatoknak ekkor egy online tesztet kell kitölteniük a helyi vagy az iskolai könyvtárban. A teszt sikeres teljesítéséhez alaposan kell ismerniük többek között a megyei értékeket és a hungarikumokat is.

A februári döntőbe végül 6 csapat juthat tovább, ahol a résztvevők az írásbeli, szóbeli, számítógépes és gyakorlati feladatokból álló megmérettetés után értékes nyereményekkel gazdagodnak – az első helyezetteket e-könyvolvasókkal jutalmazza a megyei önkormányzat.

A verseny a Földművelésügyi Minisztérium által kiírt „HUNG-2016” pályázatból, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat szervezésében és a József Attila Megyei és Városi Könyvtár lebonyolításában jön létre.


 

Változás a jelentkezés feltételeiben!

Jó hírünk van a "Megismerem-Megszeretem- Megőrzöm" vetélkedőben részt venni kívánó csapatok számára: könnyítettünk ugyanis a jelentkezési feltételeken!

A jelentkezéshez szükséges települési nevezetesség feldolgozását tartalmazó anyagot elég 2017. január 16-ig beküldeni a versenykiírásban szereplő címre. (József Attila Megyei és Városi Könyvtár, 2800 Tatabánya, Fő tér 2 „Értéktár vetélkedő”)

 

Figyelem, a jelentkezési határidő azonban nem változott!

2016. december 15-ig lehet a versenykiírásban szereplő címre elküldeni a részt vevő csapatok és az iskola adatait személyesen, postán illetve e-mail-en.

Cím: József Attila Megyei és Városi Könyvtár, 2800 Tatabánya, Fő tér 2,

e-mail cím: geza@jamk.hu

Jelszó:„Értéktár vetélkedő”

 

Szervezőként reméljük, hogy ezzel a változtatással egyszerűbbé válik a jelentkezés és még több csapatot köszönthetünk a részt vevők között.

(Amennyiben már elkészítették a beadandó anyagot, elküldhetik a jelentkezéssel együtt is.)

 

 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek