Komárom-Esztergom megyei Értéktár :Kezdőoldal
 
 
  Ők jutottak a megyei értéktár vetélkedő döntőjébe

Sikeresen zajlott a megyei önkormányzat által szervezett Értéktár-vetélkedő online fordulója: 28 iskola 37 csapata mérte össze tudását. Kiderült, mely 7 csapat jutott tovább az áprilisi döntőbe, melyre Esztergomban kerül sor. 

A korábbi sikeres vetélkedőt követően idén ismét Értéktár-versenyt indított az iskolák számára a megyei önkormányzat. A „Megismerem- Megszeretem-Megőrzöm 2” című kétfordulós vetélkedő célja ezúttal is az, hogy a fiatal korosztály jobban megismerje szűkebb és tágabb környezetének értékeit, ezáltal erősödjön kötődésük a nemzetünkhöz, illetve később maguk is bekapcsolódjanak az értékgyűjtő, hagyományőrző munkába. 

A vetélkedő első fordulójában megyeszerte egy időben egy online tesztet kellett kitölteniük a négytagú csapatoknak. Csütörtökön délelőtt 37 csapat mérte össze tudását: 12 általános iskolai és 25 középiskolai. A sikeres teljesítés feltétele volt a megyei értékek alapos ismerete – erről képfelismerési feladatokon, kvízen és keresztrejtvényen keresztül kellett számot adniuk a gyerekeknek. 
Már az is ismert, ki jutott tovább a döntőbe! A végső megmérettetésre április közepén Esztergomban, a TSZC Bottyán János Szakgimnázium dísztermében kerül sor, amelyen az alábbi 7 csapat méri össze tudását: az általános iskolások közül a Hunyadi Mátyás Általános Iskola Oroszlány, az Arany János Általános Iskola Lábatlan és a Tatai Református Gimnázium 8. osztályosokból álló csapata. A középiskolák közül döntőbe jutott a Tatai Református Gimnázium, a TSZC Bánki Donát-Péch Antal Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint a TSZC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközép- és Szakiskolája. Rajtuk kívül megmérettetheti magát a legjobb eredményt elérő esztergomi iskola is, a TSZC Géza Fejedelem Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Őket írásbeli, szóbeli, számítógépes és gyakorlati feladatok várják, a döntőbe jutott csapatok ezúttal is értékes nyereményekkel gazdagodnak. 

A verseny a Földművelésügyi Minisztérium által kiírt”HUNG 2018” pályázatból, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat szervezésében és a József Attila Megyei és Városi Könyvtár lebonyolításában jön létre. 


   Indul a „Megismerem - Megszeretem – Megőrzöm 2” vetélkedő

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat és a Megyei Értéktár a HUNG-2018 pályázat keretében Megismerem - Megszeretem – Megőrzöm 2” címmel vetélkedősorozatot indít azon települések általános és középiskolái részére, ahol a kiírás időpontjában már van megyei érték. Az általános iskolák 7-8 osztályai és a gimnáziumok és szakközépiskolák 9-10 osztályai részére hirdetjük meg a versenyt.

A pontos versenykiírás alább olvasható.   

A verseny meghirdetője: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat
A verseny lebonyolítója: József Attila Megyei és Városi Könyvtár (JAMK, Tatabánya)
A verseny célja: Elsődleges célunk, hogy a megyében élő ifjúság ismerje meg a nemzeti értékek rendszerét, különösen a megyei értéktárban és a hungarikumok gyűjteményében található értékeket. Ezzel is erősítve kötődésüket nemzetünkhöz és szűkebb hazánkhoz, Komárom-Esztergom megyéhez. Reményeink szerint a vetélkedőn való részvétellel és a felkészülés alatt szerezett sok új ismerettel ösztönözzük a fiatalokat, hogy az értékek gyűjtésébe, gondozásába a későbbiek során is bekapcsolódjanak.
 
A verseny kategóriái korcsoportok szerint: A vetélkedőn azon települések oktatási intézményei indíthatnak csapatot, ahol a kiírás időpontjában már elfogadott megyei érték található. Két kategóriában bonyolítjuk le a versenyt: általános iskola 7-8 osztály, és középiskola 9-10 osztály.
A csapatok létszáma: 4 fő
 
Jelentkezési határidő: 2019. február 21.
 
A verseny témakörei:
A versenyen való sikeres részvétel feltétele elsősorban a Megyei Értéktárban szereplő értékek alapos, mély ismerete, de tisztában kell lenni a Hungarikum törvénnyel, a Hungarikummá válás folyamatával, és fel kell tudni sorolni kategóriánként a Hungarikumok gyűjteményében található értékeket is. Ebben segítenek a következő dokumentumok.
 
Feldolgozandó anyag: 
http://www.hungarikum.hu oldalon található
http://www.hungarikum.hu/hu/szakkategoria gyűjteménye. 
valamint a
http://kemertektar.hu/ oldalon található
http://www.kemertektar.hu/hu/megyei-ertektar megyei értékek. 
 
A felkészüléshez további segítséget nyújt:
http://www.jamk.hu//letoltesek/files/JAMK-Ertektar-javasolt-irodalomjegyzek-kieg.pdf
és a könyvtár online katalógusa:
http://opac.jamk.hu/
 
A verseny rendszere:
A verseny 2 fordulós, iskolánként 4 fős csapatok jelentkezését várjuk.
 
1. forduló
On-line teszt kitöltése egy időben valamennyi csapattal, az iskolában vagy a helyi vagy iskolai könyvtárban.
Értékelés rövid időn belül, közzététel a JAMK honlapján. Meghívás a döntőre.
Az on-line forduló megrendezésének időpontja: 2019. március 21.
 
2. forduló
6 csapat jut a döntőbe. A második fordulóban a legjobb eredményt elért 3 általános iskolás és 3 középiskolás csapat vesz részt. A döntő írásbeli, szóbeli, számítógépes és gyakorlati feladatokból áll. 
A döntő folyamán egy tetszőlegesen választott megyei értéket egy rövid (3 perces) prezentáció keretében kell bemutatnia a csapatnak.
A döntőbe jutott csapatok oklevelet és értékes ajándékokat kapnak.
 
A döntő időpontja: 
Előreláthatólag 2019. április 10-12. között kerül megrendezésre. A pontos helyszínről és időpontról később adunk tájékoztatást a döntőbe jutott csapatoknak.
 
A szervezők elérhetőségei:
A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat részéről:
dr. Borbásné Bodrogi Zsuzsanna
tel: 06-20/587-9667
E-mail: borbasne.zsuzsa@kemoh.hu
 
József Attila Megyei és Városi Könyvtár részéről:
dr. Horváth Géza
2800 Tatabánya, Fő tér 2.
Tel.: 34/513-670 , 34/513-673
Mobiltel.: 06-30/289-6372
E-mail: geza@jamk.hu
 
Jó tanulást, jó felkészülést és sikeres versenyzést kívánunk!

  Újabb életművek és rendezvények a megyei értéktárban

Az Értéktár Bizottság csütörtökön tartotta soron következő ülését, melyen 11 értéket vettek lajstromba – ezúttal döntően tatai és dorogi értékekről döntött a grénum. 

Újabb értékekkel gazdagodott a Komárom-Esztergom Megyei Értéktár, mely így már 112 megyei kincset számlál. Az ülés bevezetőjeként Popovics György, a Bizottság elnöke röviden értékelte a decemberben tartott Megyei Értéktár Nap rendezvényt, amelyen az érdeklődők közelebbről is megismerkedhettek a települési és a megyei értékekeinkkel. Örömét fejezte ki, hogy ezúttal is több kategóriában születtek javaslatok, így szerepel köztük többek között rendezvény és életmű is. „Megyénk számos jeles személyiséggel rendelkezik, olyanokkal is, akiknek széles körű tevékenysége és életműve érdemes lehet arra, hogy a megyei értékek közé emeljük” – mondta. 

A Bizottság az alábbi javaslatokról hozott döntést, valamint támogatták a komáromiak felvetését is, akik kérelmezték, hogy a szekeresgazda ruházatot, életmódot és a szekeresgazda bandériumot felterjesszék a Magyar Értéktárba. 

Kétlyukú híd (Által-ér)
Dorogi bányaalagút rendszer 
Dorogi füzetek 1-51. kötetei
Dr. Schmidt Sándor bányamérnök életműve
Wech József szalézi szerzetes életműve
Tatai malmok
Tatai Öreg-tó lehalászása
Tatai Vadlúd Sokadalom
Menner Bernát munkássága, a menneri életmű 
Dobroszláv Lajos festőművész munkássága

Népház Show Formációs Tánc Egyesület


  Meghívó a Tatai-medence Érték Ünnepére
M E G H Í V Ó
A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság
 tisztelettel meghívja Önt a
 
A TATAI-MEDENCE ÉRTÉK ÜNNEPÉRE
 
Időpont: 2018. március 7, szerda 9.00 óra
Helyszín: Megyeháza, (2800 Tatabánya, Fő tér 4)
 
Program:
8.30 A vendégek érkezése
9.00 Konferencia az első emeleti díszteremben
 
Beszédet mond:
Bencsik János országgyűlési képviselő
Köszöntőt mond:
Czunyiné dr. Bertalan Judit digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos
Dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára
Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke
 
Előadást tart:
Dr. Veres Zoltán megyei jegyző
Borsó Tibor, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke
Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. főigazgatója
 
11:00 Kiállítás megnyitó az aulában 
Schmidt Csaba, Tatabánya MJV polgármestere
Papp Kinga, a Tatabányai Múzeum főrestaurátora
 
12:00 Hungarikum kóstoló
Ebéd
 
13:00 Jó gyakorlatok
Labancz Györgyi, a Természetes Életmód Alapítvány kuratóriumának elnöke
Magyarics Gábor, a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület TDM menedzsere
Előd Réka, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának osztályvezetője 
dr. Rabár Ferenc történész

  Értékek és értékteremtők

December 8-án, pénteken az Oroszlányi Művelődési Központban megyénk értékei kerültek a középpontba. Az egész napos, nagyszabású rendezvényen átadták a Megyei Értéktárba legutóbb felvett értékek okleveit, majd közösségünk értékteremtő tagjait díjazták – Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter közreműködésével gazdára találtak a megyei közgyűlés kitüntető címei, a Komárom-Esztergom Megyéért, a Komárom-Esztergom Megyéért Szakmai Díj és a Vályi Díj is.

A Himnusz közös eléneklése után házigazdaként elsőként Lazók Zoltán, Oroszlány polgármestere és Szabó István Lajosné, a Komárom-Esztergom Megyei és az Oroszlányi Szlovák Önkormányzat elnöke köszöntötte az ünnepség résztvevőit, majd Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke tolmácsolta ünnepi gondolatait. Elmondta, a korábban eltérő időpontban megrendezésre kerülő ünnepi alkalmak ezúttal egy nagy, egész napos rendezvény keretében valósultak meg. „Rendezvényünk hívószava az érték. A megyei önkormányzat fontos feladatának tartja, hogy elismerje, megismertesse azoknak a megyében élő embereknek a tevékenységét, akik odaadó, becsületes munkájukkal gyarapítják közösségeinket, értékesek és értéket teremtenek. Szerencsés vagyok, hogy évről évre egyre több ilyen emberrel találkozhatok, és kifejezhetem elismerésemet emberi tartásuk és teljesítményük előtt”- mondta. 
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédében kiemelte, a települések értékeinek, népszokásainak megőrzésében tapasztalható aktivitás megmutatja, van igény a hagyományaink megőrzésére. Hozzátette, hagyományaink megőrzésével egy olyan magyar jövendőt építhetünk, amelyben a világ kihívásaihoz való alkalmazkodás harmóniában van a múlt értékeinek megőrzésével. Örömét fejezte ki amiatt is, hogy az értéktár legismertebb részei megjelenítik a magyarságot a világ legtávolabbi pontjain is. 

A gálán rajtuk kívül köszöntőt mondott és díjat adott át Czunyiné Dr. Bertalan Judit, digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos, Bencsik János országgyűlési képviselő, Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, a Komárom- Esztergom Megyei Kormányhivatal vezetője, valamint a díjazottakkal együtt ünnepeltek az együttműködő gazdasági érdekképviseleti szervezetek képviselői, a megyei közgyűlés és számos település képviselője, polgármestere is. 

A köszöntők után az ünnepség folytatásában a megyei közgyűlés által alapított díjak átadására került sor. Az idei évben összesen 14 díj talált gazdára - a közgyűlés ezúttal is olyan személyeket és csoportokat részesített elismerésben, akik tevékenységük során kiemelkedő szakmai munkát végeztek és maradandó értéket alkottak. A gála ünnepi műsorát eközben az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar, a Kenderke Néptáncegyüttes és Fehér László Gábor, klarinét és tárogatóművész biztosították. Az ünnepséget a díjak kiosztása után végül egy baráti hangulatú állófogadás zárta. 

DÍJAZOTTAK:

Komárom-Esztergom Megye Mentődolgozója – 2017 
Bálint László, megyei vezető mentőtiszt

Komárom-Esztergom Megye Tűzoltója - 2017
Szabó Imre tűzoltóparancsnok

Komárom-Esztergom Megye Rendőre - 2017
Dr. Reinhoffer Csaba rendőrezredes

Komárom-Esztergom Megye Polgárőre - 2017
Zsombók László Kálmán, a Tatabányai Polgárőrség Önvédelmi Egyesület elnöke

Komárom-Esztergom Megye Vám- és Pénzügyőre - 2017
Pántya György pénzügyőr törzszászlós

Komárom-Esztergom Megye Sportjáért - 2017
Erős Gábor, futball játékvezető-asszisztens

Komárom-Esztergom Megye Fogyatékkal Élők Sportjáért – 2017
Szanyi Petra speciális olimpikon

Vályi István Díj
Kovács Attila, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntese, a Tatai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

Komárom-Esztergom Megyéért Szakmai Díj-ban részesült:
Fehér László Gábor klarinét és tárogatóművész, régizenész, zenetanár, egyetemi docens
Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola
Erdélyi György, a bábolna OSI Food Solutions Hungary Kft. korábbi ügyvezető igazgatója

Komárom-Esztergom Megyéért Díj-ban részesült:
Nyíri Róbert kanonok esperes
Magyarock Dalszínház, Komárom
Tatabányai Sport Club


 
[1]2 3 4 5 
1 / 10 oldal
 

  Legfrissebb:

 
  Települési
  NMI
  Megyei
  Emlékművek  
  Útmenti keresztek